La pregunta sobre Catalunya ha generat un debat de gairebé una hora (Reuters)

La sentència de l'1-O, al Parlament britànic: encès i llarg debat sobre Catalunya

El diputat conservador Desmond Swayne diu que "recorda el règim anterior espanyol" i la laborista Emily Thornberry diu que "és la versió judicial de les càrregues de l'1-O"
Redaccció Actualitzat
TEMA:
Procés català

El Parlament britànic ha celebrat aquest dimarts el debat més llarg que es recorda sobre la situació política a Catalunya, l'endemà de la publicació de la sentència del procés que condemna a gairebé 100 anys de presó els líders de l'1-O i de les manifestacions de protesta. Ha durat 50 minuts i seria l'equivalent al que ja va fer el Parlament irlandès després de l'1-O.

Podeu veure el debat sencer en aquest enllaç del Parlament britànic.

Ha estat amb motiu de la pregunta parlamentària que ahir va registrar d'urgència el Partit de Gal·les i que avui ha adreçat al govern de Boris Johnson. Ha respost el secretari d'Estat per Europa, Chris Pincher, ha defensat que es tracta d'un afer intern d'Espanya i ha qualificat el sistema legislatiu espanyol d'"obert, transparent i robust".

Però, des de les mateixes files del partit conservador al govern, hi ha hagut retrets a la sentència. El diputat Desmond Swayne ha dit que li recorda altres temps de la història d'Espanya:

"És un afer espanyol, però també és xocant, alarmant. I ens recorda el règim anterior espanyol."

 

El diputat conservador Desmond Swayne


També hi ha hagut crítiques des de l'oposició. La ministra laborista d'Exteriors a l'ombra, Emily Thornberry, ha criticat la sentència i ha dit que "és la versió judicial de les càrregures de l'1-O" i que dona combustible que el conflicte a Catalunya es radicalitzi.


Puigdemont, "extremadament benvingut"

Thornberry també ha preguntat al govern britànic si Carles Puigdemont podria anar a Londres, malgrat la reactivació de l'euroordre per part del jutge Llarena. En aquest punt, el president de la Cambra, John Bercow, ha dit que "seria extremadament benvingut", tot i que el secretari d'Estat ha evitat pronunciar-se sobre aquesta qüestió. Això sí, Chris Pincher s'ha mostrat partidari del diàleg que de la "política dels cops", alhora que ha recordat que tota solució s'ha de trobar dins el marc legal espanyol.

D'altra banda, també hi ha hagut crítiques a l'operació policial d'aquest dilluns, amb càrregues als manifestants a l'aeroport del Prat i a la Via Laietana de Barcelona.


Els diputats escocesos, amb el llaç groc

Molts diputats i diputades del Partit Nacional Escocès (SNP) han assistit a la sessió parlamentària a Londres amb els llaços grocs a la roba en solidaritat amb els polítics independentistes catalans.
 


L'SNP ja va aprovar aquest dilluns un text de condemna a la sentència. Aquest dimarts, la  primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, en la cloenda del congrés del seu partit, també ha parlat sobre la sentència i ha demanat canvis legislatius que evitin que polítics puguin anar a la presó per organitzar referèndums: 

 

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut