La sessió més curta i desconcertant del judici del procés: 2 testimonis en 20 minuts
- TEMA:
- Judici procés
Aquest dimarts, dia 15, del judici del procés al Tribunal Suprem, la sessió matinal ha estat la més curta des que va començar la vista oral, i també la més desconcertant.
Només hi havia citats dos testimonis menors, i les seves declaracions han estat molt ràpides, sobretot la primera, la de José Oriol González, propietari de l'empresa Buzoneo Directo.
El propietari de l'empresa Buzoneo Directo, José Oriol González, aquest dimarts al Tribunal Suprem
Oriol estava citat perquè la seva empresa va ser escorcollada per la Guàrdia Civil el 17 de setembre del 2017, i hi van trobar més d'un milió de cartells i díptics relacionats amb el referèndum.
Oriol, però, s'ha acollit al seu dret a no declarar perquè està sent investigat pels mateixos fets al jutjat 13 de Barcelona, el que investiga els preparatius del referèndum des de febrer del 2017.
Un pressupost de 17.200 euros demanat per la Guàrdia Civil
La directiva de l'empresa Artyplan, Rosa Maria Sans, aquest dimarts al Tribunal Suprem
Per això minuts després d'iniciada la sessió ha entrat la segona testimoni, Rosa Maria Sans Travé, responsable de recursos humans de l'empresa Artyplan.
La fiscal Consuelo Madrigal l'ha interrogada sobre el material que va trobar la Guàrdia Civil en un escorcoll fet el 15 de setembre del 2017 en un magatzem on acostumen a guardar els estocs.
Testimoni i fiscal no han aclarit la quantitat de díptics i cartells que es van intervenir aquell dia, en un encàrrec que ella va pressupostar en 17.200 euros a petició de la Guàrdia Civil.
La fiscal Consuelo Madrigal, aquest dimarts interrogant Rosa Maria Sans al Tribunal Suprem
L'única cosa clara que ha aconseguit Madrigal és precisar que el responsable de producció de l'empresa, Blas Cortés, va ser qui va encarregar la impressió dels cartells i díptics.
També que Sans va enviar un correu electrònic el 19 de setembre demanant a tothom de l'empresa que no s'imprimís cap més encàrrec relacionat amb el referèndum.
A preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, Sans ha explicat que el client que havia fet l'encàrrec era Òmnium Cultural, i que aquesta entitat és client de l'empresa de fa anys.
Testimoni equivocat
Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa, aquest dimarts al Tribunal Suprem
La defensa de Dolors Bassa, exercida per Mariano Bergés, ha intervingut per aclarir que no era cert que hagués demanat el testimoni de Rosa Maria Sans Travé, com ha dit el president del tribunal, Manuel Marchena, a l'inici de la seva declaració, sinó d'una altra Rosa Maria Sans, que té un altre segon cognom i que és funcionària del Departament de Treball, del qual Bassa va ser consellera.
La sessió més curta
Amb això s'han acabat els testimonis del matí, amb prou feines 15 minuts després d'haver començat. Aquesta sessió de matí contrasta molt amb les sessions maratonianes que s'han arribat a viure a la sala del Suprem en setmanes anteriors.
Tot plegat posa en qüestió les suposades intencions del tribunal de fer avançar el més ràpidament possible el judici per evitar que se solapi amb la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril.
El testimoni d'Amadeu Altafaj
Judit Gené, advocada d'Amadeu Altafaj, aquest dimarts al Tribunal Suprem
Però el més desconcertant encara havia d'arribar: quan Marchena ja convocava tothom a les 4 de la tarda per reprendre la sessió, l'advocada Judit Gené ha intervingut per parlar en nom d'un testimoni al qual ella també representa, Amadeu Altafaj, que està citat per aquest dimecres.
Gené ha explicat que Altafaj, exdelegat de la Generalitat a Brussel·les, s'acollirà al seu dret a no testificar, perquè està sent investigat pels mateixos fets al jutjat 13 de Barcelona, i ha demanat al tribunal d'estalviar-se el viatge a Madrid per dir això, perquè viu a Bèlgica.
"Però què li dic al senyor Altafaj?"
L'advocada ha precisat que Altafaj ho ha comunicat per fax, i ha demanat si pot dir-ho per videoconferència. Marchena ho ha preguntat a la fiscal Consuelo Madrigal, que ha respost que no renunciava a interrogar-lo:
Madrigal: "Assumim que no vingui, o sigui, que no declari, però renunciar al seu testimoni, tècnicament no."
Marchena: "Si no ve, intentem la citació per un altre mitjà."
Madrigal: "La renúncia, tècnicament, la fiscalia no... És ell el que renuncia a declarar."
Marchena: "Correcte, correcte... El seu escrit, amb les seves al·legacions, consten a la causa..."
Gené: "Ahir ho va presentar, sí."
Marchena: "Ho resolem precisament demà en funció de la situació, si no compareix, doncs prenem la decisió o d'acudir a algun mecanisme de... de videoconferència o a qualsevol altra fórmula, en el seu cas que pot passar inclús per fer-lo venir. Però en principi, en principi, constatarem demà que el que ell ha anunciat en el seu escrit es fa realitat, és a dir, que no compareix, i si no compareix busquem un mecanisme davant la..."
Gené: "Però... però el senyor Altafaj, el que manifesta és la seva intenció de no declarar, no que no vingui a la crida d'aquest tribunal..."
Marchena: "Ah, si ve... si ve..."
Gené: "El que passa és que clar, d'avui a demà... jo no sé ara, si de cas..."
Marchena: "El que no li pot dir el tribunal és: tranquil, no vingui, això és el que vostè no pot esperar que li diguem." (Altres membres del tribunal li fan comentaris) "Intentarem si podem cobrir el forat amb un altre testimoni o alguna cosa similar per evitar paralitzacions com aquestes."
Gené: "Però què li dic al senyor Amadeu Altafaj?"
Marchena: "El que vostè consideri oportú." (riu, desconcert general) "De totes maneres, a les 16 hores, quan reprenguem (la sessió) li donem la resposta."
Gené: "D'acord."
Advocats i acusats riuen mentre Judit Gené intenta que Marchena li doni una resposta clara sobre la petició d'Altafaj
A la tarda, també 2 testimonis menors
I així s'ha acabat la sessió més curta del judici fins avui.
La sessió de tarda d'aquest dimarts també ha estat breu, s'ha allargat poc més d'una hora, i hi ha hagut contradiccions entre els dos testimonis, el dissenyador gràfic Enric Vidal i el comercial d'Artyplan Enric Marí, sobre l'encàrrec dels cartells del referèndum.
- ARXIVAT A:
- Judici procés