La setmana de Nadal els casos de covid s'hauran doblat a Catalunya, avisa Argimon
- TEMA:
- Coronavirus
La sisena onada de la pandèmia arribarà al seu pic les properes setmanes. Segons preveu el conseller de Salut, els casos confirmats es doblaran i arribaran als 30.000 d'aquí 10 o 12 dies. Per tant, a les portes de Nadal. En tot cas, seran de la variant delta.
Josep Maria Argimon ha afirmat des d'Àger, a la Noguera, que la variant òmicron "no tindrà una incidència important" encara. Ha explicat que hi ha altres casos en estudi, a banda dels dos ja confirmats la setmana passada, però que encara són puntuals.
Això no vol dir que no hi hagi una pròxima onada en què l'òmicron sigui la variant dominant. De fet, ja ho és al país on es va detectar el primer cas fa dues setmanes: a Sud-àfrica ja representa el 75% dels casos.
Segons l'epidemiòleg Xavier Gómez-Olivé Casas, de la Universitat Witwatersrand de Johannesburg, això s'explicaria pel seu gran poder d'expansió. En declaracions al canal 3/24, ha explicat que en la variant òmicron s'han trobat 50 mutacions i que 30 d'aquestes són en l'espícula, que és on el virus s'uneix a les cèl·lules humanes. Per això seria més transmissible.
També ha explicat que la variant òmicron també tindria més risc de reinfecció. En concret, una persona que ja ha patit la malaltia de la covid tindria un 2,5% més de possibilitats de reinfectar-se amb òmicron que amb les altres variants conegudes.
Les dades definitives, d'aquí dues setmanes
En tot cas, el poder d'expansió d'òmicron no es podrà conèixer amb exactitud fins almenys una o dues setmanes, quan se sàpiguen els resultats dels estudis científics, que avancen a contrarellotge.
L'epidemiòleg Oriol Mitjà explica que la transmissibilitat es mesura a partir de la R. Així, per exemple, en el cas de la variant original del coronavirus -la variant alfa-, aquesta era del 3. En el cas de la delta, la majoritària a data d'avui a Catalunya, la R és de 6. Per això, l'alfa es va imposar en la primera onada i delta s'ha imposat a la sisena.
Què pot passar amb l'òmicron? Mitjà dibuixa dos possibles escenaris: o bé que tingui una R molt alta, com podria ser de 9, i que s'escapi molt poc de les vacunes: o bé que tingui una R més baixa, com per exemple de 5, però que l'escapament sigui altíssim. En aquest cas, hi haurà moltes persones vacunades que s'acabarien infectant.
Onada d'òmicron al gener
Amb tot, Oriol Mitjà -en declaracions al "FAQS"- preveu que "en qüestió de 6 o 8 setmanes podríem veure a Catalunya una onada d'òmicron". Ara bé, pronostica que hi haurà menys hospitalitzacions i els casos serien majoritàriament lleus.
De fet, segons Xavier Gómez-Olivé, que viu la pandèmia des de Sud-àfrica, els que s'estan detectant allà mostren símptomes similars a un refredat. Una explicació possible és que hi ha més persones joves entre els infectats, apunta. Per tant, tampoc es pot afirmar encara si la nova mutació és menys agressiva o no.
En tot això també hi tindran un paper les vacunes. No se sap encara fins a quin punt la variant òmicron podria escapar-se de les que s'administren avui. A data d'avui, el percentatge d'adults vacunats a Sud-àfrica és del 43% i, per tant, no acaba de servir com a referència.
L'epidemiòleg Gómez-Olivé creu que hi haurà una disminució de la resposta immunitària, però que les vacunes continuaran sent eficients. Per Oriol Mitjà, encara que hi hagi escapament vacunal, es podrien incrementar els casos lleus, però creu que és poc probable que provoquin un augment de casos greus. I afegeix:
"Soc partidari que es vacunin els infants, però no és prioritari. El més injust de tot és vacunar una persona de poc risc en un país ric i saltar-se una persona vella d'alt risc en un país pobre."
Amb tot, es calcula que en 3 o 6 mesos hi haurà noves vacunes específiques per a l'òmicron.
Primer cap de setmana de certificat covid als bars
Mentre avança la vacunació, la mesura principal per la qual ha apostat el govern per frenar aquesta sisena onada és el certificat covid. Aquest ha estat el primr cap de setmana en què és obligatori ensenyar-lo per accedir a bars i restaurants, gimnasos i residències.
Segons el conseller de Salut, està funcionant amb normalitat i en fa una valoració positiva. Argimon ha afegit que, de moment, es descarta posar noves restriccions, tot i que això dependrà de la pressió assistencial.
"Sabem que hi haurà pressió assistencial a l'atenció primària, ja l'estem tenint i la tindrem més intensa", i ha afegit que caldrà veure quina repercussió tindrà als hospitals l'increment de casos
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19 Vacunes