La setmana laboral de 4 dies: "fake news" o realitat?
Una empresa de Lliçà de Vall i una altra de Jaén són de les poques que treballen un dia menys a la setmana, però ara se'n parla arran de la notícia falsa que deia que Finlàndia ho implantaria
Des del 2 de gener, l'empresa andalusa Software Delsol, amb 183 treballadors, ha implantat la setmana de quatre dies sense rebaixar el sou. Aquesta empresa de Jaén, dedicada a software per a pimes, creu que així pot augmentar la productivitat.
Els treballadors que no atenen directament els clients només treballen de dilluns a dijous. Tots els que treballen amb clients descansen els caps de setmana i també tenen un altre dia de festa a la setmana, de manera rotativa. Les jornades continuen sent de vuit hores.
La plantilla n'està encantada:
"No m'ho creia! Vaig pensar que era un regal de Reis avançat, i ho ha estat."
"La motivació canvia."
"És com tenir totes les setmanes de pont, i els dilluns vens amb les piles carregades."
Asseguren que són els primers d'Espanya a implantar aquest horari, però, com ja explicar el 2018 el programa "Valor afegit", de TV3, una empresa de components de l'automòbil de Lliçà de Vall va ser la pionera. Una part de la línia de producció de Tapla treballa de dilluns a dijous, cosa que s'ha traduït en un augment de la producció i en estalvi energètic.
L'estiu passat, la divisió japonesa de Microsoft també va provar la setmana de quatre dies durant un mes, com un experiment.
Dilluns, els diaris de mig món, inclòs algun de ben prestigiós, van informar que Finlàndia implantaria la setmana laboral de quatre dies. Era una notícia tan llaminera i envejable que va córrer ràpidament, malgrat que era falsa.
L'únic que hi havia al darrere era un comentari que va fer a l'agost Sanna Marin, quatre mesos abans de ser la primera ministra finlandesa, en una trobada del Partit Socialdemòcrata de Finlàndia, que commemorava el 120 aniversari.
La primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, de 35 anys
Durant el col·loqui, la llavors ministra de Transport va comentar a títol personal que les jornades laborals s'havien reduït amb els anys i que es podia plantejar, per a un futur, una setmana de quatre dies o bé treballar-ne cinc, però només sis hores diàries. I ho va recollir en un tuit.
"Cal seguir fent esforços per millorar la productivitat laboral i els beneficis per a les persones. Es pot i s'ha de discutir sobre reduir les hores de treball. Una setmana de quatre dies o una jornada de sis hores amb un salari digne pot ser avui una utopia, però pot ser veritat en el futur."
Vastakin on pyrittävä työn tuottavuuden parantamiseen ja, että hyötyjä on tavallinen ihminen. Työajan lyhentämisestä voi ja pitää keskustella. 4 päivän työviikko tai 6 tunnin työpäivä elämiseen riittävällä palkalla on tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta.
Sanna Marin (@MarinSanna) August 19, 2019
Aquesta idea de retallar la setmana laboral no forma part de l'agenda del govern finlandès. Aquí, amb una productivitat més baixa que al país nòrdic, també estem lluny d'arribar-hi.