La Síndica, contrària a impedir treballar a les presons els interns amb delictes de sang

Arran de l'assassinat d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric a mans d'un pres, el govern va impedir que els condemnats per delictes de sang treballin dins dels centres penitenciaris, un fet que, segons Esther Giménez-Salinas, vulnera el dret a la reinserció
Andreu Merino/Redacció Actualitzat
TEMA:
Presons

La síndica de greuges insta la Generalitat a rectificar la seva política penitenciària. Segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio", demana al Departament de Justícia que reconsideri les restriccions aplicades a alguns interns per poder treballar a les presons.

L'origen de tot plegat és l'assassinat d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric el març passat per part d'un intern. Arran d'aquells fets, i després del canvi de govern a la Generalitat, el Departament de Justícia va aprovar a l'agost una circular que impedeix que els presos condemnats per delictes que hagin acabat amb morts o lesions greus puguin treballar dins les presons.

Ara, la síndica, Esther Giménez-Salinas, ha emès una resolució en què considera que aquesta premissa representa una exclusió generalitzada i no segueix els principis de reinserció:

"Aquestes persones tenen dret a la reinserció. Legislar en calent per un cas en concret no és la millor forma. S'ha d'analitzar a fons quines mesures reals s'han de tenir presents perquè això mai més torni a passar."

En la seva resolució la síndica deixa constància de diversos presos que van perdre la feina arran de la circular de la Generalitat. Esther Giménez-Salinas també recorda que la política penitenciària i l'accés a llocs de treball no poden estar determinats pel tipus de delicte comès. Un extrem ja previst en la llei orgànica general penitenciària i en el reglament penitenciari.

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas (3Cat)


Perjudici econòmic per a les famílies

El pronunciament de la síndica arriba després que una desena d'entitats de drets humans hagi reclamat al Departament de Justícia la retirada de la circular. L'Associació de Familiars de Presos lamenta les conseqüències que això ha tingut per als interns. Gràcia Amo n'és la portaveu:

"Els presos perden la possibilitat d'ajudar econòmicament les seves famílies i perden també la possibilitat de pagar la seva responsabilitat civil, cosa que retarda que es puguin beneficiar de permisos i fins i tot de la llibertat condicional."

David Aranda és membre d'Arrels Advocats i representa les diferents entitats de drets humans que exigeixen a la Generalitat que permeti treballar a tots els presos. De moment, demanen que es compensi els interns afectats des de l'agost passat: "Cal trobar una solució per als interns acomiadats i buscar la manera de rescabalar-los".

Aquestes mateixes entitats esperen que Justícia respongui positivament a la resolució de la síndica, tot i que no són gaire optimistes. Recorden, per exemple, que la Generalitat no ha seguit encara les recomanacions que Esther Giménez-Salinas va fer fa més d'un any sobre les contencions mecàniques i les immobilitzacions d'interns que es fan a les presons.

En aquell informe la síndica criticava que sovint tenen una durada "molt superior al que és imprescindible i no sempre plenament respectuoses amb els més alts estàndards dels drets humans". Explicava, per exemple, que si la contenció s'aplica de nit, es tendeix a deixar la persona immobilitzada fins a l'endemà, encara que es mostri tranquil·la i dormi pràcticament tota la nit.

Respecte a la petició perquè es deixi treballar tots els presos, fonts oficials del Departament de Justícia han explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que no els consta que la síndica de greuges hagi emès cap resolució en aquest sentit.

 

ARXIVAT A:
Presons
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut