L'orca Kiska viu sola des del 2011 (Twitter/Phil Demers)

La solitud de Kiska, l'única orca que viu en captivitat al Canadà

La van capturar a Islàndia el 1979 quan tenia dos anys i la van vendre al parc Marineland d'Ontario, on viu aïllada
Redacció Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

La van capturar a Islàndia quan tenia dos anys. Era el 1979. Des d'aleshores, l'orca Kiska viu al parc Marineland d'Ontario, al Canadà. En quatre dècades, ha vist morir tots els seus companys i els cinc fills que ha tingut. Viu aïllada des del 2011.

La campanya "Free Kiska" reclama que l'alliberin. Al capdavant, hi ha un extreballador del parc, Phil Demers. Va treballar al Marineland del Canadà durant dotze anys, fins al 2012. Des d'aleshores, ha liderat nombroses protestes per denunciar maltractament animal en aquest recinte, a tocar de les cascades del Niàgara.

"Està drogada cada dia i neda cercles infinits esperant la mort", afirmava Phil Demers en un tuit a finals d'any. És el mitjà des del qual denuncia la situació de l'orca des de fa anys. L'últim tuit l'ha fet aquesta setmana i s'ha viralitzat més que mai. Publica un vídeo que capta la solitud de l'animal, tancat a la piscina:

Segons Demers, és l'única orca del món que viu aïllada i sola. Una situació que li ha provocat patiment físic i també psicològic. En aquest altre tuit, que l'extreballador del parc va publicar el desembre passat, es veu l'orca fent cops de cap a la barana.

Per imatges com aquesta, l'organització ecologista canadenca Animal Justice, també fa anys que en reclama l'alliberament. I han creat una campanya a Change.org que ja ha recollit més de 544.000 signatures.

El Parlament del Canadà va aprovar una llei el juny del 2019 per prohibir els dofins i balenes en captivitat, l'anomenada llei Free Willy. Però com que la llei no és retroactiva, els animals que ja estaven en captivitat, com era el cas de l'orca Kiska, no van haver de ser alliberats.
 

Demers i la morsa Smooshi

Phil Demers va enfrontar-se per primer cop amb el parc Marineland d'Otario per un altre animal: una morsa anomenada Smooshi. L'animal va arribar al parc el 2004, quan Demers en feia quatre que hi era i, segons explica The Guardian, el vincle entre el cuidador i la morsa de seguida va ser especial. La Smooshi seguia sempre el seu cuidador, que va esdevenir el seu referent al parc.

Ja el 2010, Demers va marxar deu dies i assegura que, en tornar, se la va trobar en males condicions. Des d'aleshores, va començar a qüestionar les condicions en què estan els animals al parc. Fins al punt que va decidir plegar.

Un any després, el març del 2013, el parc el va demandar acusant-lo de conspirar per robar la Smooshi. El litigi ha durat una dècada, amb demandes per totes dues bandes i la campanya "Free Smooshi" pel mig.

Finalment, al setembre, Demers aconseguia una petita victòria: Marineland va abandonar el cas contra ell i Demers va acceptar deixar de demanar-los 250.000 dòlars canadencs en costos si Marineland traslladava la morsa Smooshi --i la seva companya Koyuk-- a una instal·lació acreditada per l'Associació de Zoos i Aquaris.

ARXIVAT A:
Maltractament animal Biodiversitat Canadà
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut