La sonda Cassini ja és història després de 20 anys de servei
Es desintegra en entrar a l'atmosfera de Saturn i acompleix l'última missió "El gran final"
Quan passaven 7 minuts de dos quarts d'una Cassini ha entrat a més de 100 mil quilòmetres per hora a l'atmosfera de Saturn, per convertir-se un una bola de foc i desintegrar-se en pocs minuts. El senyal, i per tant, la confirmació, no ha arribat a la Terra fins una hora més tard.
"Vint anys després d'enlairar-se, la sonda Cassini s'ha desintegrat en entrar a l'atmosfera de Saturn en una missió batejada com "El Gran Final".
Aquestes eren les darreres paraules dels responsables de la missió, una de les més fecundes en la història de l'exploració espacial.
Aquest viatge suïcida tenia dos objectius: aconseguir dades que no serien possibles d'una altra manera que apropant-se al màxim al planeta, i alhora evitar que les restes de la sonda puguin contaminar futurs estudis.
La nau ha orbitat durant 13 anys al voltant de Saturn i ha proporcionat més de 635 giga bytes de dades i 300.000 fotografies. Nicolàs Altobelli, un dels científics de l'ESA a la missió Cassini, explica fins i tot què ha pogut fer en el seu viatge final.
"La sonda el que pot aportar són mesures, al final, del camp magnètic de l'atmosfera de saturn i també podem gravar mostres dels anells directament quan estiguem passant molt a prop dels anells."
Un dels descobriments més destacats de la missió ha estat la confirmació que dues llunes de Saturn hi ha aigua congelada sota la superfície i que són astres que tenen activitat hidrotermal. Aquestes condicions permetrien el desenvolupament de vida. De fet, la gran quantitat d'informació que ha proporcionat Cassini permetrà als investigadors continuar avançant en nous descobriments durant dècades.
Aquest ha estat un dels projectes més rellevants de la NASA i l'ESA, l'Agència Espacial Europea.