Ucraïna ja havia demanat a la Unesco, abans de la guerra, que inscrigués la sopa com a plat ucraïnès
Ucraïna ja havia demanat a la Unesco, abans de la guerra, que inscrigués la sopa com a plat ucraïnès (Pixabay/ Lukinlgor)

La sopa borsx, que es disputen Ucraïna i Rússia, patrimoni de la humanitat

La Unesco inscriu aquesta sopa de remolatxa, col i carn com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat, arran del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna

Remolatxa, patata, pastanaga, col, carn de vedella o de porc, tomàquet, api, brou, ceba i all són els ingredients que no poden faltar en l'elaboració de la sopa borsx, un plat d'origen pagès. Tot i que, com qualsevol plat tradicional, a cada casa la fan a la seva manera i cada família reivindica la pròpia com a recepta original i autèntica.

Això ha passat històricament amb la sopa borsx, un plat reivindicat com a propi per Ucraïna i Rússia. Però des del mes de febrer, arran de la invasió russa d'Ucraïna i de l'inici del conflicte bèl·lic, la propietat de la sopa borsx ha passat a ser una qüestió de sobirania nacional.

Ucraïna ja havia demanat a la Unesco l'any 2021, abans de la guerra, que inscrigués la sopa com a plat ucraïnès. Però Rússia s'havia oposat a cedir la propietat de la sopa a Ucraïna al·legant que al segle XVI, quan hi ha les primeres evidències històriques d'aquesta sopa, no existia ni Rússia ni Ucraïna, sinó el regne medieval eslau de la Rus de Kíiv.

Aquesta setmana la Unesco ha decidit inscriure la recepta de la sopa borsx com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Ho ha fet amb caràcter d'urgència. Ho argumenta perquè "el conflicte armat amenaça la seva viabilitat, el desplaçament de poblacions i dels que coneixen la recepta":

"Les persones no poden ni cuinar o cultivar les verdures locals per fer el borsx. I tampoc poden reunir-se per menjar-la i això amenaça el benestar social i cultural de la comunitat", diu el comunicat de la Unesco.

 

Segons l'organisme dependent de l'ONU, la inclusió de la sopa ajudarà les parts interessades a mobilitzar la cooperació i l'assistència internacional per portar a terme un pla d'acció de salvaguarda específic per a aquest bé immaterial.

No obstant això, el comunicat de la Unesco reconeix que la sopa de remolatxa es consumeix en diversos països de la regió. Però destaca que el borsx ucraïnès és part integrant de la vida familiar i comunitària d'Ucraïna.
 

Russos i ucraïnesos consideren la sopa borsx un dels plats icònics de la seva gastronomia
Russos i ucraïnesos consideren la sopa borsx un dels plats icònics de la seva gastronomia (Pexels/ Polina Tankilevitch)

Moscou no ha trigat a reaccionar davant la decisió urgent de la Unesco. Maria Zakhàrova, portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, s'ha afanyat a criticar la mesura. Zakhàrova diu, de forma irònica, que el borsx rus "no requereix protecció perquè només s'ha d'aniquilar immediatament al bol on es serveix".

La portaveu russa diu que la decisió de l'ONU és un "exemple culinari del nacionalisme modern de Kíiv". I es pregunta quin serà el següent pas:

"L'humus i el pilaf estan reconeguts com a menjars nacionals de diversos països. Però, tal com jo ho veig, ara tot ha de ser ucraïnitzat. Què serà el pròxim? Es classificarà també la carn de porc com a "producte nacional ucraïnès"?, es pregunta Zakharova.

Els russos consideren la sopa borsx un dels plats icònics de la seva gastronomia, aliment preferit a cuines tan diverses com les dels palaus dels tsars o les de les més humils i pobres famílies de pagesos. Fins al punt que és habitual fer servir l'"índex borsx" per parlar de la fluctuació de preus. Aquest índex mesura el preu dels ingredients necessaris per fer quatre litres d'aquesta sopa de remolatxa.

Es diu que l'astronauta Iuri Gagarin, la primera persona que va viatjar a l'espai, es va alimentar de conserves de sopa borsx durant la seva primera missió l'any 1961. I que Leonid Bréjnev, l'històric secretari general de Partit Comunista de l'URSS, prenia cada dia un plat d'aquesta sopa i li atribuïa beneficis incontestables per a la salut.

 

ARXIVAT A:
GastronomiaCultura popularONUUcraïnaRússia
Anar al contingut