La doble victòria de les dretes a Madrid amarga el PSOE i enfonsa Unides Podem
Els populars Díaz Ayuso i Martínez-Almeida celebren les victòries a Madrid (Efe)

La suma de les dretes a Madrid dona aire al PP i frustra les esquerres

Els socialistes guanyen amb marge a la comunitat, però PP, Ciutadans i Vox sumen a l'Assemblea i a l'Ajuntament

Actualitzat

Amb prop del 50% escrutat, els partits d'esquerra que es presentaven a les eleccions madrilenyes, tant a la Comunitat com a l'Ajuntament, miraven nerviosos els resultats. El PSOE podia sumar a l'Assemblea amb Més Madrid i Unides Podem i Carmena estava en disposició de poder repetir al càrrec amb el suport dels socialistes.

Però l'escrutini va anar avançant i les tres dretes es van imposar. PP, Ciutadans i Vox obtenen més representació que les esquerres a l'Assemblea i l'Ajuntament i els populars Isabel Díaz Ayuso i Martínez-Almeida seran presidenta i alcalde, respectivament.

 


El PP perd 18 diputats, però podria governar a la Comunitat amb Cs i Vox

Els populars han governat durant quatre anys a la Comunitat de Madrid amb 48 escons, primer amb Cristina Cifuentes i després amb Ángel Garrido. Necessitaven del suport dels 17 representants de Ciutadans perquè Vox no va entrar a l'Assemblea en les eleccions autonòmiques del 2015.

 

Més Madrid es quedarà a l'oposició de la Comunitat i de l'Ajuntament (EFE)

 

En aquestes eleccions, el PP s'ha enfonsat i només reté 30 representants (en perd 18), tot i que aguanta la segona posició amb un Ciutadans en auge que passa de 17 a 26 representants. Vox entra a l'hemicicle amb 12 diputats, els mateixos que va obtenir a la Junta d'Andalusia i el seu suport serà clau perquè Isabel Díaz Ayuso sigui presidenta de la Comunitat.

De res ha servit, doncs, que el PSOE d'Ángel Gabilondo hagi sigut la força més votada a la Comunitat, amb 37 escons, perquè els 20 de Més Madrid i els 7 d'Unides Podem no sumen.

 

Els populars eviten el "sorpasso" i Casado agafa aire

Amb la desfeta dels populars a les eleccions generals del 28A, la pressió sobre Casado era enorme, dins i fora del seu partit. La batalla per l'hegemonia de la dreta que mantenen PP i Ciutadans s'ha saldat amb una victòria relativament còmoda del líder del PP, que amb les dues victòries a Madrid es referma com a cap de l'oposició al Congrés.

De fet, el PP no obté cap de les comunitats autònomes en mans dels socialistes i perd el control de La Rioja, però celebra poder retenir els feus de Madrid, Castella i Lleó i Múrcia, on, previsiblement, es repeteixen els pactes a l'andalusa.


Pedro Sánchez va comparèixer poc després de fer-se públics els resultats definitius per valorar els bons –i agredolços– resultats del PSOE i va lamentar que PP i Ciutadans prefereixin pactar amb Vox abans que amb els socialistes:

"En aquelles administracions en què la primera força no pugui governar serà perquè la dreta del PP i Ciutadans pacta amb la ultradreta. Apel·lo a la responsabilitat dels líders nacionals per no deixar en mans de la ultradreta l'estabilitat de governs autonòmics i municipals. És hora d'aixecar el cordó sanitari al PSOE, que ha guanyat rotundament."

 

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, pressiona a Ciutadans perquè no pacti amb Vox (EFE)

 

El PSOE retrocedeix a l'Ajuntament i frustra la reelecció de Carmena, que es retirarà

Males notícies per a Més Madrid també a la capital. El partit de Carmena perd un escó i es queda amb 19, però els socialistes en perden 2 i els seus 8 representants no sumen amb els de Més Madrid. La crisi que s'obre a Unides Podem i les seves escissions s'agreuja perquè els 38.000 vots de la candidatura Madrid en Pie, coalició que engloba Esquerra Unida, Anticapitalistes i Bancada Municipalista, amb el suport de Pablo Iglesias, es queda fora del consistori.

 

L'extrema dreta, clau a Madrid

Vox, amb 12 escons a la Comunitat i 4 a l'Ajuntament, tindrà un pes decisiu en la formació de governs. Santiago Abascal va celebrar els resultats i va donar per començada "una nova etapa política a Espanya" en què Vox és present a totes les institucions democràtiques.

 

Lluita entre el PP i CS per liderar l'oposició al Congrés

L'endemà dels comicis s'ha accentuat la pugna entre el PP i Ciutadans per atribuir-se el lideratge a l'oposició.

Pablo Casado es mostrava satisfet de la "recuperació" que, segons ell, ha experimentat el PP en relació a les generals:

"Som l'únic partit que hem crescut en relació al mes passat. És a dir, hi ha una recuperació [···] Podem dir que avui comença tot, que el que hem de fer ara és incrementar aquest suport electoral per liderar, no només l'oposició, sinó per liderar Espanya des de l'oposició. En definitiva, no ser només alternativa de govern, sinó tornar al govern d'Espanya com més aviat millor."

 

Pablo Casado i Inés Arrimadas, l'endemà de les eleccions (EFE) 


Però Inés Arrimadas creu que és Ciutadans qui ha de portar la veu cantant contra la política de Pedro Sánchez. L'excap de l'oposició al Parlament de Catalunya assegura que estan "preparats per liderar l'oposició" a les Corts:

"Tot el que correspongui als pactes ho coordinarà un comitè nacional de negociació de governs. Aquí no es tracta de veure quin tros agafa de cada lloc. Es tracta de com podem formar els millors governs per als pròxims quatre anys. Per descomptat estem preparats per liderar l'oposició en el Congrés dels Diputats, que és el que ens toca, i també estem preparats per negociar els governs. Ciutadans creix i governa."

 

ARXIVAT A:
Eleccions autonòmiques 26MEleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut