La suposada predicció del coronavirus de Wuhan en una novel·la de Dean Koontz
- TEMA:
- Coronavirus
L'escriptor nord-americà Dean Koontz va publicar una novel·la el 1981 titulada "The eyes of darkness", "Els ulls de la foscor", que aquests dies ha atret molt l'atenció.
El motiu: en la trama es parla d'un virus que seria una "arma perfecta" i al qual l'autor va posar el nom de Wuhan, la ciutat xinesa on el coronavirus Covid-19 va començar la seva expansió:
"L'anomenaven 'Wuhan-400' perquè el van desenvolupar als seus laboratoris d'ADNR als afores de la ciutat de Wuhan i perquè era la soca número 400 dels microorganismes creats en aquell centre."
El 2020
Però no és l'única coincidència amb l'actual crisi del Covid-19: Koontz també va "encertar" l'any en què aquesta suposada arma biològica es faria servir, el 2020.
També és similar el tipus de malaltia que hauria provocat el Wuhan-400, que afectaria el sistema respiratori:
"Als voltants de l'any 2020 una malaltia similar a la pneumònia s'estendrà per tot el món, atacant els pulmons i els conductes bronquials, resistent a tots els tractaments coneguts."
"Com ho sabies, Dean?"
Aquestes coincidències han fet aparèixer tot de missatges i teories a les xarxes socials en què els usuaris es pregunten si són realment coincidències:
"Com ho sabies, Dean?"
Gorki-400
El cert és que en la primera edició del 1981 l'autor va batejar el virus amb un nom diferent: Gorki-400, i el país que l'hauria desenvolupat no era la Xina, sinó l'URSS.
Va ser en posteriors edicions, un cop ensorrat el règim soviètic, que el virus es va rebatejar com a Wuhan-400, un canvi del qual no estan clars els motius:
Grans diferències
Al marge de les coincidències esmentades, el tipus de virus que descriu Koontz té poc a veure amb el Covid-19: el Wuhan-400 se suposa que mata tothom que el contrau.
El coronavirus autèntic, en canvi, té ara per ara una mortalitat del 3% dels infectats. A més, el Wuhan-400 de Koontz mata en 24 hores, i el Covid-19 té un període d'incubació molt més llarg.
I la diferència més gran: després de dècades de literatura catastrofista i conspiranoica sobre armes biològiques, el cert és que no n'ha aparegut mai cap de "fabricada" per l'home capaç de provocar una pandèmia real.
"Quin fart de riure"
Malgrat el rebombori aixecat per les coincidències, l'autor, que té perfil a les principals xarxes socials, no ha explicat el canvi de nom del virus ni ha fet cap referència a l'expectació aixecada.
Tampoc ell ni el seu editor han contestat, de moment, els mitjans de comunicació que li han preguntat per la seva opinió sobre les coincidències, com és el cas del principal portal informatiu privat del Canadà, CTVNews.
A les xarxes això és motiu de molts comentaris, i també de rialles:
"Tothom preguntant a Dean Koontz sobre la seva novel·la "Els ulls de la foscor", com va predir el coronavirus i per què l'origen del virus va canviar de Gorki-400 a Wuhan-400. Quin fart de riure. Encara no hi ha resposta."
"Com si fos real"
Però en el seu últim tuit per promocionar una novel·la sobre un personatge seu, publicat fa poques hores, l'escriptor fa un paral·lelisme sospitós entre realitat i ficció:
"Jane Hawk no va caldre crear-la: va entrar a la pàgina i va agafar el control de la història com si fos real".
Dean Koontz, nascut el 1945, és un escriptor de terror, suspens i ciència-ficció d'èxit i molt prolífic: ha publicat més de 100 novel·les i també un centenar de contes a més d'alguns assajos, i es calcula que ha venut més de 450 milions d'exemplars de les seves obres.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus