Tombes de soldats del grup Wagner a la regió de Krasnodar, a Rússia (Reuters)

La tàctica suïcida del Grup Wagner: onades de convictes per revelar on és l'enemic

Soldats que han estat cara a cara amb l'anomenat exèrcit personal de Putin relaten quines són les tàctiques del Grup Wagner
TEMA:
Ucraïna

Una onada rere una altra, amb pocs minuts de diferència. Avançant metre a metre fins a les posicions ucraïneses. Deixant el camp de batalla ple de cadàvers que actuen com a carn de canó.

Aquest és l'escenari que ens descriuen els soldats que han fet front a les tropes mercenàries del Grup Wagner.

La invasió d'Ucraïna ha funcionat com una mena d'anunci macabre per a aquest exèrcit a sou del govern rus. Nascut el 2014 --precisament per actuar a Crimea, llavors territori d'Ucraïna--, els últims mesos s'ha fet conegut pel gran públic.

Sabem que se'ls coneix com l'exèrcit personal de Putin. Sabem que han promès la llibertat a presos russos a canvi de lluitar al front. I sabem que són temuts, fins i tot els mateixos soldats ucraïnesos ho admeten.

Però com actuen? Què els fa tan mortífers? Segons ens explica el portaveu militar de Khàrkiv, el capità Taraz Berezovets, "són com suïcides" i actuen per onades.


"No els importa quants moren"

L'explicació de Berezovets concorda amb el que ens diuen els soldats que els han hagut de fer front a Bakhmut i Soledar.

Expliquen que poden atacar una mateixa posició 10 o 15 cops en un dia. De nit, també.

Treballen en petits grups d'entre 4 i 8 soldats. Aquest portaveu militar explica que "agafen tantes armes com poden, especialment llançagranades". També porten metralladores i munició.

El capità Taraz Berezovets, portaveu de l'exèrcit d'Ucraïna a Khàrkiv (CCMA/Felip Gordillo)

L'objectiu, segons explica l'exèrcit ucraïnès, és acostar-se tant com puguin a la posició enemiga.

"Els primers moren, però marquen el terreny i arriba la segona onada. Agafen les armes i s'acosten encara més. Van repetint i repetint. Metre a metre"

Pot passar mitja hora entre cada atac. Una tàctica que està esgotant les tropes ucraïneses, segons admet Berezovets.


Presos per marcar la posició enemiga

Qui els ha tingut davant per davant a Bakhmut és en Ned, un soldat bielorús que no vol donar més detalls de la seva identitat per por de represàlies al seu país.

Aquest voluntari bielorús és un dels soldats que ha lluitat contra els Wagner (CCMA/Felip Gordillo)

Ell ha presenciat una variació d'aquesta tàctica suïcida. Les files formades pels presos a qui Wagner ha promès la llibertat serveixen per descobrir les posicions ucraïneses.

"Els fan servir per marcar les nostres posicions. Quan els disparem, l'enemic sap on som"

Però no tots segueixen el mateix patró. Hi ha una diferència real entre els presos reclutats i els mercenaris: "Són professionals. Estan més ben preparats i armats i són més disciplinats i sistemàtics."

De fet, les tàctiques que expliquen tant el portaveu de l'exèrcit com els soldats no casen amb el que és habitual a l'exèrcit.

Berezovets contraposa els Wagner amb altres tropes d'elit russes, les VDV o tropes aerotransportades. "A ells sí que els preocupen les baixes." No avancen si no tenen el suport de tancs i de transports blindats.


Quina força li queda al grup Wagner?

L'ofensiva russa avança molt lentament al Donbass, però en alguns punts com Bakhmut podria donar els fruits que espera el Kremlin.

Al gener, l'exèrcit rus va aconseguir capturar la ciutat de Soledar, en gran part per la feina de Wagner. Per això, saber quina força tenen és una qüestió clau.

La resposta oficial de l'exèrcit ucraïnès ens la dona el capità Berezovets: "com a molt, 10.000 efectius". Assegura que des de l'estiu han perdut el 80% de les seves forces.

Aquesta xifra costa de creure, tenint en compte que el ministeri de Defensa del Regne Unit calculava ara fa un mes que el grup tenia uns 50.000 membres. D'aquest, segons estimacions nord-americanes, 40.000 serien presos alliberats per lluitar.

Posicions ucraïneses prop de Bakhmut, un dels camps de batalla amb el Grup Wagner (Reuters/Marko Djurica)

Tampoc tenim xifres de l'altra banda, dels soldats ucraïnesos morts. Berezovets, però, creu que la lluita a Soledar i Bakhmut paga la pena, encara que sigui en vides humanes.

"Estem aniquilant les millors tropes que li queden a Putin."

Aquest capità, que abans de la guerra exercia de periodista, manté un discurs que sorprèn els que no estem avesats a la retòrica de la guerra: "L'objectiu no és només controlar la ciutat, sinó matar tants russos com puguem."

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut