La tarifa regulada de la llum és ara més barata que el mercat lliure: convé fer el canvi?
- TEMA:
- Energia
Els dos últims anys han estat una bogeria per al mercat elèctric. Hem arribat a pagar preus d'infart i la tarifa regulada, que històricament havia estat sempre la més inestable, però també la més barata, va deixar de ser-ho.
Josep Graell fundador de la consultora Trebol Energia, explica:
"La gent que tenia la tarifa regulada va començar a notar a les factures un augment important. Tots ens pensàvem que seria una cosa temporal, però el mercat va seguir pujant al juny, juliol, agost i setembre i llavors què va passar? Aquí va començar la mudança de clients que tenien la tarifa regulada, que se n'anaven a preus fixos amb les companyies del mercat lliure perquè encara oferien preus molt baixos."
De fet, a finals del 2021 les grans comercialitzadores van llançar campanyes agressives per captar clients aprofitant el moment:
"Van aprofitar l'avantatge que tenien energia contractada a preus fixos durant un, dos, tres anys per fer campanyes i promocionar aquests preus fixos durant un cert temps", explica Oriol Saltó i Bauzà, associat d'AleaGreen.
Preus que batien els que oferia el mercat regulat. Tots pensaven que aquesta espiral alcista no duraria, però no va ser així. El mercat no es va recuperar.
Aquell maldecap que començava l'estiu del 2021, amb pics importants al desembre --a les portes de l'hivern-- s'estenia el 2022, i amb la guerra en marxa i la por dels mercats a quedar-se sense gas, els preus encara es disparaven més.
Va ser llavors quan Sánchez Galán, president d'Iberdrola, una de les grans elèctriques espanyoles, va titllar de tontos aquells que seguien al mercat regulat: "Només els tontos que segueixen amb la tarifa regulada marcada pel govern paguen aquest preu."
Ara la truita s'ha tornat a girar. I com històricament havia passat sempre, el comparador de tarifes de la CNMC torna a situar-la com la més barata de totes les ofertes.
"Les comercialitzadores del mercat lliure --diu l'Oriol Saltó--, els contractes que han de renovar o signar de nou a partir d'ara ho han de fer a partir de preus que teníem fa unes setmanes o fa uns mesos, molt més alts."
I això com es tradueix? Segons Josep Graell, "aquest mes de gener ha estat molt paradigmàtic perquè al final tothom que està al mercat lliure encara que estigui amb les millors ofertes que hi ha, ha pagat un 30% més que estant al mercat regulat".
És convenient fer el salt al mercat regulat?
Els experts són cauts. "La situació encara no és clara i mentre estiguem en aquest període de crisi --conclou Saltó--, si una cosa el defineix és la volatilitat, per tant, el que pot ser una bona opció --estar a la tarifa regulada en aquests moments-- pot ser una mala opció d'aquí un parell de mesos".
El consell, per tant, és estar atents al mercat i tenir clar que, malgrat la davallada de preus del gener, la crisi no s'ha acabat. La situació meteorològica pot canviar i la demanda de l'Àsia creixerà els pròxims mesos un cop la Xina ha abandonat la política de covid zero. I els experts recorden que tot i que no ens posem les mans al cap, els preus d'ara no tenen res de barats.
"Cal no perdre de vista que els preus que es veuen avui a l'energia són desorbitadament alts, el problema és que com que han baixat una mica respecte dels que teníem al desembre ens pensem que aquí ja ho hem solucionat tot. I seguim amb una crisi energètica."
- ARXIVAT A:
- Energia Economia de butxaca