Una urna plena de paperetes en una jornada electoral (Reuters / Albert Gea)
Una urna plena de paperetes en la jornada electoral de 2015 (Reuters /Albert Gea)

Els partits no es posen d'acord per fer mítings sense públic durant la campanya del 14F

Hores abans que comenci la campanya electoral, pacten en una reunió prioritzar els actes electorals telemàtics

Actualitzat

Hores abans que comenci la campanya electoral de les eleccions al Parlament, els partits polítics s'han compromès a prioritzar els actes telemàtics, però no han arribat a cap acord per fer sense públic els mítings presencials, com demanaven alguns partits, com Cs i els comuns.

Ha estat en una reunió telemàtica per mirar de pactar unes normes bàsiques que facin compatible la participació política amb les restriccions de la pandèmia.

La trobada arribava després d'uns dies marcats per la polèmica que ha generat el fet que es pogués trencar el confinament municipal per poder assistir a un míting polític. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ho va confirmar dimarts i va afegir que "el dret a la participació política és un dret fonamental".

Metges, científics i professionals de diferents àmbits, com el sector cultural, van fer constar el seu malestar a les xarxes socials.

Aquest dimecres, les principals formacions catalanes van coincidir a demanar a la ciutadania que no surti del municipi per assistir a actes polítics. ERC, Junts, el PSC i la CUP recomanaven seguir els actes de forma telemàtica, i Cs i els comuns van avançar que farien els mítings sense públic.

El protocol de campanya acordat pels partits estableix que els mítings es faran amb les mesures de seguretat establertes, amb limitació d'aforament i amb un registre d'assistència previ.

Es recomanen els actes a l'aire lliure, però no es permeten les passejades entre el públic ni repartir propaganda en mà, i es recomana evitar crits i càntics.


El govern farà test d'antígens als membres de les meses i els donarà EPI, però no els vacunarà

En aquesta reunió, també s'ha pactat que els membres de les meses es puguin fer un test d'antígens. Es faran entre el 9 i el 12 de febrer.

Una altra mesura pactada és que tinguin mascaretes més segures i equips de protecció personal -els anomenats EPI-, que constaran d'una bata resistent, una pantalla facial i guants. Aquests EPI estan pensats especialment per a la franja horària de 19.00 a 20.00, que està reservada a les persones en quarantena: positius, contactes estrets i casos sospitosos.

En canvi, no se'ls vacunarà perquè no hi ha temps, segons ha explicat el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, en la roda de premsa posterior a la taula de partits:

"No es podrà aconseguir immunització efectiva dels membres de les meses. Impossible. Hem administrat totes les vacunes que tenim i anem tard per culpa de no tenir més vacunes".

 

En la mateixa roda de premsa, el conseller Bernat Solé ha recordat que pel govern el 14F no és la data més favorable per fer eleccions, però ha afegit que tot i això "seguim treballant perquè siguin segures, quan sigui que s'acabin fent".

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut