La taula de partits, motiu de controvèrsia el cinquè dia de campanya
La taula de partits ha irromput aquest dimarts en la campanya del 14F. I és que els grups parlamentaris del PSOE i Unides Podem han confirmat que aquesta tarda votaran a favor de la moció d'Esquerra Republicana que demana reactivar la taula de diàleg després de les eleccions del 14 de febrer.
Ciutadans ha rebatejat la taula de diàleg entre el govern espanyol i català com a "taula de xantatge". Del xantatge dels secessionistes al PSOE, ha dit Arrimadas. També s'hi ha mostrat en contra el PP. Diuen que els independentistes volen introduir en l'ordre del dia dos elements que -al seu parer- són inacceptables perquè consideren que estan al marge de la llei.
En canvi, el candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, ha tret ferro al fet que, previsiblement, la taula es reunirà un any després de fer-ho, per primera vegada, el 26 de febrer de l'any passat.
Per la seva banda, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, creu que, arribat el cas, seria positiu que els comuns tinguessin veu a les dues bandes de la taula. Junts ha volgut posar sobre la taula els punts que, tant sí com no -segons la formació-, caldrà tenir en compte, i la candidata del PDeCat, Àngels Chacón, s'ha mostrat més prudent i, sobre una possible DUI, ha dit que no cal generar falses expectatives.
La candidata de la CUP-G, Dolors Sabater, ha denunciat la falta de solidaritat de les empreses energètiques, que, malgrat els beneficis multimilionaris, han apujat preus en plena pandèmia i es neguen a assumir els impagaments dels rebuts. La CUP proposa que el govern assumeixi el control públic de tots els subministraments bàsics, com l'aigua, la llum, transports i telecomunicacions.
Respecte a futures aliances, Sabater no ha concretat si es negaria a pactar amb Laura Borràs, tot i la seva imputació al Tribunal Suprem. Ha insistit, però, que preferiria que s'haguessin aclarit aquestes sospites abans de ser candidata.
Propostes de polítiques socials i plans de rescat
El PSC ha acusat el govern d'abandonar les polítiques socials per dedicar-se al procés i ha presentat les seves propostes: un pla de recuperació de les polítiques de benestar, educació i salut.
També Ciutadans ha proposat un pla de rescat, en aquest cas, per als autònoms i les pimes afectats per les restriccions, com els que el seu partit ha impulsat a la Comunitat de Madrid i a Múrcia.
El PP, per la seva banda, aposta per un pla de xoc a la cultura i el turisme que inclouria abaixar l'IVA al 4%, compensacions per les pèrdues per la Covid, ajudes directes i concessions de crèdits ICO.
Pel que fa a possibles aliances, Dolors Sabater ha volgut deixar clares les línies vermelles de la CUP, que aquest dimarts ha presentat propostes en el camp energètic. Els anticapitalistes defensen el control públic de tots els subministraments bàsics i una llei perquè tot el sistema es basi en energies renovables.
La candidata d'En Comú Podem Jéssica Albiach ha advertit que el 14 de febrer s'haurà de triar entre un govern amb Laura Borràs, una ERC que no se sap si vol tirar per la via unilateral o si vol diàleg, amb una CUP que diu una cosa i la contrària, o un govern d'esquerres valent que entén que l'educació ha de ser al centre.
Àngels Chacón, del PDeCAT, ha apel·la el vot dels indecisos i assegura que recuperarà el prestigi de Catalunya.
Per part de Junts, Lluís Puig i Josep Rull han defensat que l'1-O no va ser en va. Els dos terrassencs han participat en un acte electoral on també hi ha hagut Carles Puigdemont, reivindicant l'1-O i insistint que és el camí per seguir.
I finalment, el candidat d'ERC Pere Aragonès ha assegurat que ERC és l'única opció per "impedir" que el PSC arribi a la Generalitat.
Aquest és el resum del cinquè dia de campanya electoral.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2021