Test PCR a un infant (CCMA)

La taxa de contagi als casals d'estiu, molt inferior a la mitjana

L'estudi Kids Corona de l'Hospital de Sant Joan de Déu diu que, tot i ser un entorn similar a l'escolar, cal tenir en compte que les activitats s'han fet a l'aire lliure i en grups reduïts

Actualitzat

Un treball de recerca fet per l'Hospital Sant Joan de Déu en 22 casals d'estiu de Barcelona conclou que la taxa de contagi de la Covid entre nens és més baixa que la de la població en general.

Els infants participants en l'estudi, un dels més grans fets a escala internacional, van transmetre la infecció amb un nombre bàsic de reproducció local del 0,3, molt inferior al que presentava la població general en el mateix moment a la mateixa àrea geogràfica, que era d'entre 1,7 i 2.

La plataforma Kids Corona que l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona  va posar en marxa el passat mes d'abril serveix per conèixer millor quina és la incidència, afectació i capacitat de transmissió de la malaltia en infants i embarassades.

 

Durant les cinc setmanes que va durar l'estudi als casals es van detectar, entre els 1.905 participants, 39 casos de nova aparició, 30 en infants i 9 en monitors.

Els 30 casos pediàtrics detectats van estar en contacte amb 253 persones, 12 de les quals, un 4,7%, van contraure la infecció.


Taxes similars de 13 a 17 anys

Pel que fa a les edats dels infants analitzats, els menors de 12 anys han mostrat la mateixa capacitat de transmissió de la malaltia que els més grans de fins a 17 anys.

 

Tot i ser un entorn de convivència similar al d'una escola, cal tenir en compte que la majoria de les activitats s'han fet a l'aire lliure i amb grups petits, de forma que els resultats no són directament extrapolables en altres condicions.

La distribució dels nens i nenes en grups reduïts i tancats, tipus bombolla, s'ha mostrat eficaç per contenir la transmissió de la malaltia i per evitar el tancament dels casals, segons la investigadora principal de l'estudi, Iolanda Jordan.

"Aquesta mena de grups bombolla han permès la traçabilitat dels contactes -explica Jordan- i fer una quarantena selectiva, si bé això no exclou que un sistema amb grups més grans no pugui funcionar correctament. Rentar-se les mans de forma protocol·litzada cinc o més cops al dia s'ha associat a una disminució en la transmissió de malaltia."

Pla general de nens jugant a la plaça de Talarn en una trobada de casals d'estiu del Pallars Jussà. Imatge del 17 de juliol del 2019. (horitzontal)
 


PCR en saliva són fiables

Pel que fa a les proves que s'han fet als participants en aquests casals, es destaca que els tests PCR en saliva són fiables i més ben acceptats que les proves nasofaríngies.

Aquest fet és especialment rellevant per a les persones a qui se'ls ha de repetir sovint la prova i especialment per als infants.

"El nostre treball, en definitiva, -afirma Jordan- el que fa és donar pistes per obrir les escoles al setembre d'una forma segura i controlada. Es tracta d'aplicar mesures com les que s'han implementat als casals d'estiu, és dir, amb grups bombolla, utilització de mascareta i rentat de mans freqüent."

La iniciativa, que s'ha finançat gràcies a importants donacions privades, ha implicat diversos experts nacionals i internacionals, com el BIOCOMSC de la UPC, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) o el Centre de Regulació Genòmica.
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut