La temporada castellera, penjada pel coronavirus

El contacte físic i les grans concentracions de persones són essencials en el món casteller. Per aquest motiu sembla difícil poder celebrar les primeres diades de l'any

Agustí FornéActualitzat

Algú es pot imaginar fer castells amb guants, mascaretes i respectant la distància social? En Dani Castillo, director mèdic de la Coordinadora de les Colles Castelleres (Marrecs de Salt) diu que no, que ho veu impossible.

La Sílvia Simó, adjunta a la direcció mèdica de la Coordinadora Colles (Castellers de Sants), creu que no és impossible, però sí difícil a dia d'avui.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà (Colla Jove Xiquets de Tarragona), no es pot imaginar uns castells amb mascaretes, guants i respectant la distància.

L'Albert Martínez, de la Colla Vella Xiquets de Valls, en canvi, diu que "si ha de ser, doncs cap problema".

Els castells són contacte físic intens, gent de totes les edats i moltes actuacions amb públic massiu. Posar data a l'inici de temporada, si és que comença, és impossible.

 

CASTELLS TERRASSA
És el pilar de 8 amb folre i manilles que van fer els Minyons a la Diada de Terrassa de l'any passat (Castells Terrassa)

Per la Coordinadora de Colles Castelleres, l'única garantia de seguretat total és la vacuna. No hi és. Per tant, per tornar a fer castells demanen que tots els castellers passin el test i, com a mínim, estar en la fase del pla de desconfinament en què es poden fer actes amb més de 30 persones, les escoles estan obertes i els negocis funcionen.

En Dani Castillo, director mèdic coordinador de Colles Castelleres, explica amb contundència que no es poden permetre en cap dels casos que hi hagi un rebrot epidèmic dintre d'una colla castellera en un local d'assaig.

Castellers

La segona qüestió seria: quantes setmanes d'assaig es necessitarien per fer castells a plaça? Les colles que tenen experiència i intensitat als assajos, poques. La Sílvia Simó diu que hi ha colles que amb poques setmanes d'assajos ja estan fent castells de molt alt nivell.

L'altra pregunta és si es donen per perdudes les grans diades. Les més properes, segur. Les colles estan treballant per poder fer concurs aquest octubre, com explica l'alcalde de Tarragona.

"Si les circumstàncies són les que ens agradaria que fossin, es podrà fer concurs, i si no ho són, evidentment no és qüestió nostra."

I les colles, què en pensen? La Vella de Valls és l'última guanyadora del concurs. Creuen que a hores d'ara el nivell no importa. Aquest any, només veure castells a plaça ja serà un èxit, com explica l'Albert.

"Aquest any el més important és veure castells a plaça, el nivell no importa. Si podem sortir i fer un castell de 7 perfecte, si ha de ser de sis net, doncs de sis net, i si ha de ser vuit, doncs de vuit."

I un aspecte de què no es parla tant. L'economia de les colles està en un moment crític. No hi ha ingressos i sí despeses.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut