La temporada de calçots arrenca amb bones perspectives gràcies a les pluges recents
- TEMA:
- Alimentació
Algunes botigues ja comencen a vendre els primers calçots de la temporada, que aquest dissabte s'ha donat per inaugurada oficialment a Valls, amb la participació de la instagramer Iaia Angeleta, de 94 anys. La Indicació Geogràfica Protegida Calçots de Valls preveu superar els 18 milions de ceba dolça que es va recollir l'any passat.
Les pluges recents els han ajudat, amb perspectives positives pel que fa a la qualitat, segons Dalmaci Clofent, president de la IGP Calçot de Valls. "Els litres que van caure a la zona de la IGP van ser oli en un llum", ha explicat, perquè el gruix de precipitacions es va concentrar a la costa del Camp de Tarragona i no van patir pels efectes dels aiguats.
La Iaia Angeleta, somrient i divertida, ha estat l'encarregada de descalçar el primer calçot de Valls. "Ajudeu cuideu i estimeu els avis i les iaies, aprendreu moltes coses", ha dit en un breu parlament, que ha acabat amb un crit de "visca la terra i tots aquells que la cuideu".
Els restauradors de l'Alt Camp esperen servir mig milió de calçotades.
Aquest any s'han tornat a conrear poc més de 120 hectàrees repartides en quatre comarques distingides amb aquesta etiqueta.
Paral·lelament, la investigació científica impulsada pels pagesos continua endavant. La recerca pretén aconseguir una millora de la llavor del calçot a través de mètodes totalment naturals, un projecte que s'espera acabar en dos anys.
Entre els projectes, també hi haurà un espai permanent museogràfic de la calçotada en el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia. "Serà un espai fix on la gent que visiti Valls pugui viure la calçotada tot l'any", ha dit el regidor de Turisme, Joan Ibarra.
La pròxima data assenyalada al calendari de la IGP Calçot de Valls arriba el 26 de gener, amb la Gran Festa de la Calçotada, on s'espera la participació de 40.000 persones.
- ARXIVAT A:
- Alimentació