La temuda alga invasora asiàtica arrela a l'Alt Empordà i ja és present a Colera i Llançà
- TEMA:
- Medi ambient
A l'Alt Empordà preocupa l'aparició d'una alga invasora que s'estén molt de pressa i ofega la vegetació autòctona. Al sud de la península s'ha imposat pràcticament a tot arreu i ara s'escampa pel nord de la Costa Brava. El problema és que, segons els experts, no es pot fer res per aturar-la.
De color marró i de grans dimensions, va arribar a Ceuta ja fa deu anys i des d'aleshores s'ha escampat pel litoral del sud de la península i ha malmès de tal manera el fons marí que fa perillar els sectors pesquer i turístic.
L'alga invasora està arrasant els ecosistemes marins d'Andalusia i comença a amenaçar també l'activitat pesquera i turística del litoral empordanès. Se n'ha vist als ports de Llançà i de Colera.
Manel Ortega, un membre de la plataforma Observadors del Mar, que proporciona informació al Centre d'Estudis Avançats de Blanes, ha vist la Rugulopterix okarumae a l'espigó del port de Colera. És una alga d'origen asiàtic que també s'ha trobat aquest estiu al port de Llançà.
"N'hi ha una de molt semblant que és molt comuna aquí a la costa. D'aquesta, n'hi ha molta. Però aquesta altra tenia uns trets que eren una mica diferents i això em va fer sospitar que podria ser una espècie diferent."
Aquests observadors del mar que s'hi passegen diàriament són els primers que veuen i informen que alguna cosa no va bé. Ho fan enregistrant imatges que es pengen directament a la xarxa. "Tot el material és públic i tothom el pot veure," explica Eduard Marquès, biòleg de la plataforma. I afegeix que el món científic té accés a aquesta informació el mateix dia que la pengen a la xarxa.
Present a Colera des del 2022
Al port de Colera ja estaven al cas de la presència d'algues invasores. "El 2022, fent el manteniment habitual de les instal·lacions, vam notar més densitat en algues i, des d'aleshores, vam començar a treballar juntament amb el Departament de la Generalitat, forestals, Ports i amb el mateix Ajuntament a la recerca de més informació i de com evitar l'expansió d'aquestes algues," comenta Marta Surribas, gerent del Cub Nàutic Colera.
D'alguna manera, els científics ja ho esperaven, perquè fa deu anys que va arribar al sud de la península. El que no saben encara és si la colònia que s'ha trobat entre Llançà i Colera prové del Japó, de Corea o del sud de França.
María García, biòloga especialista en algues del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, exposa que han vist les devastadores conseqüències d'aquesta invasió a les costes de l'estret i que estan a l'espera de veure que succeeix al litoral català.
Malauradament, no són optimistes, perquè és una espècie molt grossa, que creix molt de pressa, colonitza tot el fons rocós i cobreix les espècies autòctones. Ho corrobora María García:
"Dificulten la captació de l'aliment per part dels organismes, o sigui que les conseqüències ecològiques són múltiples i gens bones."
Els científics estudien si la colònia de l'Empordà ha arribat del sud d'Espanya o del sud de França, on n'hi ha un focus important sorgit de les piscifactories que crien ostres amb llavors procedents del Japó.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient