La tensió creix a Cisjordània després d'una nova nit de bombardejos a Gaza
Entre les més de 130 persones que han mort a Gaza, deu membres d'una mateixa família han perdut la vida aquesta nit en un atac aeri al camp de refugiats d'Al-Shati
Israel continua bombardejant la Franja de Gaza. De nit i de dia. L'artilleria i l'aviació israelianes ataquen objectius en àrees densament poblades. Mentrestant, el sistema de defensa aèria d'Israel també intercepta coets llançats per militants de Hamas des la Franja de Gaza.
Fins ara han mort 132 palestins a Gaza i 8 israelians. A Cisjordània s'han comptabilitzat les primeres baixes civils a mans de les forces armades: 10 joves palestins han mort a Nablus, Ramallah o Hebron.
Entre les més de 130 persones que han mort a Gaza, deu membres d'una mateixa família han perdut la vida aquesta nit en un atac aeri israelià.
L'atac ha estat contra un edifici al camp de refugiats d'Al-Shati i entre les víctimes mortals hi ha vuit infants i dues dones. Durant la nit, les excavadores treballaven per anar traient la runa que ha provocat l'explosió i poder recuperar les persones que haguessin pogut quedar sepultades.
Israel assegura que els punts que bombardeja són objectius militars, túnels i cases d'alts càrrecs de Hamas.
🇵🇸#Palestine || This Baby is the only survivor of "Abu Hatab" family that killed in the massacre that committed by Israel in Al Shatea refugee camp in Gaza last night.
Eye on Palestine (@EyeonPalestine) May 15, 2021
7 people including children and women were killed in this massacre. #GazaUnderAttack pic.twitter.com/e2aY0udNXC
Els militants de Hamas van respondre disparant coets al sud d'Israel en la cinquena nit de bombardejos, a les ciutats de Beerxeba i Ashdod, on hi ha operatiu el sistema antimíssils Cúpula de Ferro, sense que s'hagi notificat cap mort.
Des de dilluns hi ha hagut 9 israelians morts, entre els quals un soldat que patrullava a la frontera de Gaza, i sis civils, inclosos dos nens.
Les protestes continuen a Jerusalem i s'han estès per tot Cisjordània, amb intensos enfrontaments amb l'exèrcit. 10 palestins han mort per munició real i hi ha hagut 600 ferits.
Mentrestant, diplomàtics dels Estats Units i d'Egipte s'hi han desplaçat per encapçalar una mediació internacional. Aquest divendres va arribar a Tel-Aviv el subsecretari adjunt pels Afers Palestins i Israelians del Departament d'Estat dels EUA, Hady Amr.
Biden li ha encomanat la missió de mediar per frenar l'actual escalada bèl·lica, mentre manté el dret d'Israel a "defensar-se" dels coets de Hamas.
Aquest diumenge hi haurà una sessió del Consell de Seguretat de l'ONU per debatre la situació. Paral·lelament, la força de l'ONU al Líban ha iniciat una investigació per aclarir la mort d'un manifestant propalestí que va travessar la frontera libanesa amb Israel.
Les tropes israelianes segueixen desplegades a la frontera de Gaza per una possible incursió militar. L'objectiu és complementar les operacions aèries, però també intimidar les milícies palestines.
Israel, però, encara no ha donat l'ordre d'entrada --com a la guerra del 2014-- perquè tem per les baixes pròpies i la caiguda de la popularitat del primer ministre, Benjamin Netanyahu.
També el frena donar peu a investigacions del Tribunal Penal Internacional sobre crims de guerra: i és que, a la Franja de Gaza, el nivell de destrucció és similar a conflictes anteriors.
En moltes ciutats europees s'han fet manifestacions de rebuig als bombardejos d'Israel, coincidint amb el 73è aniversari de la Nakba ("catàstrofe"), el primer gran èxode palestí amb la fundació de l'estat israelià. Aquest divendres, davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona s'hi han concentrat centenars de persones.
Així mateix, a l'oest d'Alemanya s'han reportat atacs a sinagogues vinculats a la situació al Pròxim Orient. La ministra de Justícia, Christine Lambrecht, ha qualificat d'"odi semita" aquests actes i ha elevat la protecció dels centres de culte jueus. La cancellera Angela Merkel també ha condemnat els fets.