Caseres

La Terra Alta, la comarca més cinèfila, amb 8 sales per 12.000 habitants

Vuit dels dotze pobles de la comarca encara tenen cinemes actius gràcies a l'aposta dels ajuntaments per mantenir-los i a una empresa històrica que s'encarrega de les projeccions

Actualitzat

A la meitat dels pobles de la Terra Alta encara se segueix el ritual d'anar al cinema cada diumenge a la tarda. Mentre moltes ciutats han anat perdent sales, sis poblacions d'aquesta comarca encara les mantenen actives i hi projecten pel·lícules setmanalment. A més, dos pobles més, Gandesa i Bot, ho fan esporàdicament, un cop al mes de mitjana. És la comarca de Catalunya amb més cinemes actius per habitant, un total de vuit per poc més de 12.000 habitants.

"Venim cada setmana. Sovint són pel·lícules que s'han estrenat el divendres i el diumenge ja les podem veure. És una activitat cultural que ens va molt bé, estem al dia del cinema i ens trobem gent del poble. El cine és diferent, és que entres aquí dins, s'apaguen els llums i de cop estàs en un altre món", explica Lola Hernández, veïna de Caseres, un poble de només 230 habitants que manté obert el cinema ininterrompudament des de fa 70 anys.

"Hauria de venir més gent, venim els que venim, però estem molt contents perquè podem sortir una estona de casa i és diferent de la tele. Estem molt contents que encara tinguem cinema, que a molts llocs ja no en tenen", rebla Miquela Martell, una amiga de Lola també assídua a les sessions dominicals.

També hi van joves, com Eric Aparicio, que estudia a Barcelona: "Sempre que vinc al poble en cap de setmana procuro vindre. Pots veure sempre coses noves, abans que arribin a les plataformes de streaming".

Públic al cinema Centro Vell de Caseres (CCMA)

Aposta per la cultura cinèfila

Aquesta bona salut del cinema a la comarca no s'explicaria si no fos per l'aposta dels ajuntaments per mantenir les sales de cinema -la majoria de titularitat municipal- obertes i per la continuïtat d'una empresa històrica a la comarca, Cinemes Escarceller, que s'ha encarregat de distribuir i projectar les pel·lícules a la majoria de pobles en els últims tres quarts de segle.

"Treballem tots els cinemes com un bloc, ens és més fàcil negociar amb les distribuïdores i les despeses es reparteixen entre tots. Vaig a Madrid cada any a parlar amb les distribuïdores i he de negociar de valent per aconseguir les pel·lícules importants, que siguin del gust del públic", explica Josep Maria Peris, responsable actual de l'empresa, fundada pel seu oncle, Javier Escarceller, el 1950.

Peris considera que són "com un servei, el cine és pràcticament l'única oferta cultural i d'oci que tenen molts d'aquests pobles en diumenge".


Del projector a l'ordinador

Ara les pel·lícules es reprodueixen des d'un ordinador. Ha perdut romanticisme, però és molt més pràctic. "Quan anàvem amb bobines, ens enviaven un parell de còpies i no podíem projectar la pel·lícula a tots els pobles el mateix dia i allà on arribava més tard es queixaven. Ara no, ara poden veure-la a tots els llocs alhora", explica Peris.

Cinemes Escarceller també fa projeccions en alguns altres pobles de comarques veïnes, com Ascó, a la Ribera d'Ebre, i l'Hospitalet de l'Infant, al Baix Camp, i també porta la màgia del cinema a les nits d'estiu amb sessions a la fresca a diferents poblacions de les Terres de l'Ebre i la costa tarragonina.

L'ordinador ha substituït el vell projector (CCMA)


Una comarca rural, però amb un festival de cinema

La Terra Alta també pot presumir de tenir un festival de cinema. És fruit de la tenacitat del seu director, l'actor Ivan Massagué, que es va enamorar de la comarca, on ha comprat una casa, i volia fer-hi una aportació cultural.

El Festival de Cinema de la Terra Alta, l'In-FCTA, ja prepara la setena edició per a aquest estiu, amb centre d'operacions al cinema de Bot, on l'Ajuntament està negociant la recuperació de les sessions setmanals de cinema, que van deixar de fer-se durant la pandèmia.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut