Les grans províncies de baixa velocitat (Hongping Deng/Hangzhou Sphere study)

La Terra amagaria restes d'un altre planeta al seu interior

Una important part del protoplaneta Teia, que va xocar amb la Terra, hauria quedat enterrada dins del mantell terrestre, prop del nucli
Enllaç a altres textos de l'autor

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat
TEMA:
Ciència

Fa uns 4.500 milions d'anys, Teia, un protoplaneta de la mida de Mart, va col·lidir brutalment amb la proto-Terra. L'impacte, que es calcula d'una velocitat de 40.000 km/h, va destruir-lo i va ejectar a l'espai una porció significativa del mantell terrestre.

Les restes d'aquell colossal impacte van acabar agregant-se i formant la Lluna. El xoc hauria accelerat la rotació terrestre de tal manera que la durada d'un dia es va reduir fins a les cinc hores.

Aquesta és la "Hipòtesi del gran impacte", la més acceptada per explicar l'origen del nostre satèl·lit. Els estudis posteriors només han fet que reforçar la hipòtesi:

Pel que s'ha constatat ara en un estudi liderat pel geofísic xinès Qian Yuan publicat a Nature, l'incident no va acabar totalment amb Teia: una important part del planeta alienígena, de la mida de dos continents, estaria amagada a la capa baixa del mantell terrestre.

L'estudi ha demostrat, utilitzant deteccions provinents d'estudis sismològics, que les dues anomalies amb "velocitats sísmiques baixes" conegudes com LLVPs (Large Low-Velocity Provinces), podrien representar "relíquies enterrades del material del mantell de Teia".

Animació sobre la hipòtesi del gran impacte que va generar la Lluna (Wikimedia)

 

ARXIVAT A:
Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut