La Terra amagaria restes d'un altre planeta al seu interior
Una important part del protoplaneta Teia, que va xocar amb la Terra, hauria quedat enterrada dins del mantell terrestre, prop del nucli
Fa uns 4.500 milions d'anys, Teia, un protoplaneta de la mida de Mart, va col·lidir brutalment amb la proto-Terra. L'impacte, que es calcula d'una velocitat de 40.000 km/h, va destruir-lo i va ejectar a l'espai una porció significativa del mantell terrestre.
Les restes d'aquell colossal impacte van acabar agregant-se i formant la Lluna. El xoc hauria accelerat la rotació terrestre de tal manera que la durada d'un dia es va reduir fins a les cinc hores.
Aquesta és la "Hipòtesi del gran impacte", la més acceptada per explicar l'origen del nostre satèl·lit. Els estudis posteriors només han fet que reforçar la hipòtesi:
Pristine lunar samples from the Apollo missions, sealed for ~50 years, were opened recently for research. New analysis from a @NASA_Johnson-led team using the samples supports the theory that our Moon was formed when two early planets collided: https://t.co/1gRaeQi2c5 pic.twitter.com/CKoNR4Yokb
NASA (@NASA) September 20, 2020
Pel que s'ha constatat ara en un estudi liderat pel geofísic xinès Qian Yuan publicat a Nature, l'incident no va acabar totalment amb Teia: una important part del planeta alienígena, de la mida de dos continents, estaria amagada a la capa baixa del mantell terrestre.
L'estudi ha demostrat, utilitzant deteccions provinents d'estudis sismològics, que les dues anomalies amb "velocitats sísmiques baixes" conegudes com LLVPs (Large Low-Velocity Provinces), podrien representar "relíquies enterrades del material del mantell de Teia".
0. Seismologists long discovered two continent-sized basal mantle anomalies, known as 'large low-velocity provinces,' beneath the Pacific and Africa. Traditionally attributed to Earth's differentiation process. Here we propose they originate from the Moon-forming impactor, Theia. pic.twitter.com/qZCsr41ihi
Qian Yuan (@qianyuan_geo) November 1, 2023
A través de simulacions per ordinador, els responsables de l'estudi han demostrat que part del mantell fos del protoplaneta Teia, d'entre un 2,0 i un 3,5% més dens, va penetrar en el mantell terrestre on, amb el temps, es va solidificar i enfonsar, fins ben bé el límit del nucli terrestre.
L'estudi apunta també que això no seria un fet aïllat de la Terra i que els planetes amaguessin restes d'altres protoplanetes podria ser habitual:
"Com que els impactes gegants són habituals en les etapes finals de l'acreció dels planetes, també poden existir heterogeneïtats similars del mantell causades pels impactes a l'interior d'altres cossos planetaris."
- ARXIVAT A:
- Ciència