La Terra entra en números vermells: hem esgotat el pressupost ecològic del 2019
El Dia de la Sobrecapacitat s'avança tres dies i arriba més aviat que mai mentre consumim 1,75 Terres en un any
Yasmin Córdoba Schwaneberg
Periodista de TV3
Els recursos del planeta per al 2019 s'han esgotat aquest dilluns, una setmana abans que l'any passat, segons l'organització Global Footprint Network. És el que coneixem com el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra o Earth Overshoot Day, el dia que el planeta entra en dèficit ecològic. O dit d'una altra manera: en menys de 8 mesos hem fet servir més recursos naturals dels que el planeta pot produir en un any.
GFN alerta que aquest any la humanitat ha consumit la capacitat del planeta més aviat que mai des que existeixen estudis sobre la el consum de recursos. Això significa que fins al 31 de desembre viurem en "números vermells" en el pressupost ecològic del 2019 i a costa dels recursos futurs o dels països menys contaminants.
♻ El 2018 hem incrementat un 20% la reutilització respecte a 2017. Hem reutilitzat 8,3 milions de m³ d'aigua, l'equivalent a 3.300 piscines olímpiques, per a reg agrícola i de zones verdes, neteja de carrers i ús ambiental#EarthOvershootDay #MoveTheDate #lefecteblau pic.twitter.com/VCz283fZyy
Sorea (@sorea) July 29, 2019
Consumim 1,75 planetes Terra
També el Fons Mundial per la Natura WWF lamenta que la data no ha parat d'avançar-se des del 1970, quan els recursos del planeta s'esgotaven el 23 de desembre. En els darrers 20 anys la tendència s'ha precipitat i s'ha anticipat 3 mesos.
L'any passat, el també anomenat Dia de l'Excés de la Terra, va ser tres dies abans, l'1 d'agost del 2018.
El concepte de càlcul és complex, però el missatge és senzill: necessitem 1,75 planetes a la nostra disposició per viure al ritme que ho fem actualment. Per arribar a aquesta conclusió es compara la demanda anual de recursos naturals amb la capacitat que realment té la Terra per a regenerar-los, i això varia radicalment de país a país, amb "petjades ecològiques" molt diverses.
🚨 🌍 Avui ja hem consumit els recursos naturals disponibles del planeta per a tot l'any ✖️ ❌ La resta del 2019 viurem dels recursos de les generacions futures #EarthOvershootDay #MoveTheDate pic.twitter.com/idwWW3NS8x
Medi ambient (@mediambientcat) July 29, 2019
Desforestació a l'Amazònia per fer-ne cultius (Reuters)
Els Estats Units consumeix 5 planetes
Els Estats Units lideren el rànquing de Sobrecapacitat, amb un ritme de consum per ciutadà que requeriria 5 planetes per poder-lo abastir. Els australians hi van just al darrere i necessiten els recursos de més de quatre planetes blaus. Al final del llistat es troba l'Índia, amb un nivell de consum que "només" consumeix un 70% del recursos del planeta. Espanya, on el 28 de maig es va sobrepassar la data de la sobrecapacitat de la Terra, requeriria dos planetes i mig per satisfer la seva demanda de recursos, gairebé com la mitjana europea, que equival a consumir 2,8 Terres.
El preu del dèficit ecològic per a WWF és "devastador per a la natura" i repercuteix directament sobre la desforestació global, la pèrdua de biodiversitat, l'esgotament de les pesqueries, la falta d'aigua, l'erosió del sòl, la contaminació de l'aire i l'agreujament del canvi climàtic.
Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF Espanya, fa una crida perquè els governs actuïn:
"El consum està contribuint al col·lapse climàtic i a la destrucció de la natura. Cal que els líders mundials adoptin mesures urgents per assolir un futur sostenible."
Desgel precipitat a l'Àrtic
En un missatge d'esperança, WWF proposa un repte: si cada any s'ajorna menys de 5 dies la data de la sobrecapacitat de la Terra, el 2050 tornaríem a viure dins dels límits del planeta. De fet, existeix una eina per calcular la petjada ecològica personal i saber amb quina urgència hem d'actuar.
Per aconseguir l'impacte en els ecosistemes de la nostra forma de viure l'ONG convida a canviar la manera de consumir i produir els aliments, i també a saber com s'inverteixen els nostres diners. També dona consells pràctics per a qualsevol ciutadà del planeta: reduir a la meitat els aliments que llencem a les escombraries o les hores que passem al cotxe ajornaria 21 dies la data de la sobrecapacitat de la Terra.
Today is World #OvershootDay
Greta Thunberg (@GretaThunberg) July 29, 2019
A day that sadly happens earlier and earlier each year.
That means that today we've globally used up the worlds annual resources. The rest of the year we are stealing from future generations and poorer parts of the world. pic.twitter.com/7fvr5pgxEO
Thunberg viatjarà en veler solar per no volar
Hi ha compromisos personals que volen ser exemplars. La jove activista sueca Greta Thunberg viatjarà en un vaixell solar fins a Amèrica per intervenir davant l'Assamblea d'Acció Climàtica a la seu de l'ONU a Nova York el 23 de setembre sense haver de volar i contradir el seu missatge ecològic. L'objectiu també és unir-se a la gran marxa mundial contra el canvi climàtic organitzada pel 20 i 27 de setembre.
La noia, de 16 anys, travessarà a mitjans agost l'Atlàntic des d'Europa fins a Nord-amèrica en un veler solar dissenyat per Pierre Casiraghi que funciona amb energia solar i turbines subaquàtiques que no emeten CO2.
Greta Thunberg al juliol a Berlin (Reuters)
Thunberg s'ha pres un any sabàtic per poder seguir la seva tasca de denuncia i lideratge del moviment internacional de joves que lluiten contra el canvi climàtic. Durant uns mesos recorrerà el continent Americà per portar el seu missatge de lluita personalment al Canadà, Mèxic i Xile, on entre el 2 i el 13 de desembre participarà a la Conferència COP25 de l'ONU contra el canvi climàtic. L'any passat ja hi va acudir a Katowice, Polonia.
L'activista no viatja en avió per la gran quantitat d'emissions de CO2 que provoca volar i que s'emeten directament a l'atmosfera. Tampoc volarà per desplaçar-se de país a país, tal com ha fet a Europa fins ara.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica