La tornada del rei emèrit, la protagonista a les converses d'un 12-O normalitzat
- TEMA:
- 12-O
Amb la pandèmia mig passada, la normalitat torna també a les celebracions oficials. I aquest any la celebració del 12 d'octubre recupera la tradicional desfilada militar pel passeig de La Castellana de Madrid, amb una novetat: aquest any no hi serà la princesa d'Astúries, Elionor, que estudia a Gal·les, i allà no és festiu el 12-O.
Els reis d'Espanya reprenen també la tradicional recepció que ofereixen després de la parada militar al Palau Reial als representants del món polític, diplomàtic, econòmic, social, esportiu, religiós... Això sí, enguany la convocatòria serà més reduïda --altres anys hi anaven més de mil convidats--, i amb algunes restriccions sanitàries com l'ús de la mascareta i que "no se serviran begudes", és a dir, que no hi haurà el còctel habitual després del besamans. La salutació dels monarques un per un a tots els convidats aquest any no se sap com es farà per la situació sanitària.
Això no impedirà, però, que es facin, abans o després, els habituals passadissos, o cercles de conversa, on es passa revista a l'actualitat ja sigui política, econòmica o social.
L'emèrit, en boca de tots
Aquest any, de ben segur que el possible retorn de Joan Carles I serà un dels temes més comentats. Sobretot davant del previsible arxivament de les tres investigacions judicials de la Fiscalia del Suprem sobre el rei emèrit, ja sigui perquè han prescrit, perquè es van produir quan era inviolable o perquè ha regularitzat actuacions irregulars davant l'Agència Tributaria.
Davant d'aquest panorama, Joan Carles I ja planeja com normalitzar la seva presència a Espanya, segons apunten persones del seu entorn. No es tractaria --asseguren-- d'un retorn definitiu, sinó d'alguns desplaçaments temporals i puntuals per alguna festivitat. Tampoc creuen que sigui imminent. En bona part dependrà també de la lletra petita de les interlocutòries d'arxivament i de si els escrits contenen alguna reprovació de les conductes de l'excap de l'Estat.
La decisió sobre la tornada és de l'actual rei, en coordinació amb el govern espanyol, com ja va passar en la seva fugida, i el que tenen clar tant Felip VI com Pedro Sánchez és que l'emèrit no tornarà a residir on va viure durant 58 anys, el palau de La Zarzuela, un complex on hi ha les dependències de treball del cap de l'Estat i on encara viu la reina Sofia, i també hi ha la residència dels reis i les seves filles en un palauet annex.
Una opció que es preveu és buscar-li alguna dependència del patrimoni de l'Estat per garantir així la seva seguretat com a excap de l'Estat, tot i que no es descarta que pugui establir-se a Portugal, on té bons amics i on ja va viure de nen i de jove. D'aquesta manera estaria a prop de Sanxenxo, a Galícia, amb els seus amics de la vela, i seria a tocar d'Espanya.
Ser a prop d'Espanya és una de les grans obsessions de Joan Carles I des que va fugir fa més d'un any als Emirats Àrabs, segons ha revelat a la periodista francesa Laurent Debray en el llibre que acaba de sortir aquesta setmana, "El Rei caigut". En el text, a més d'explicar que les relacions entre pare i fill estan absolutament trencades, Joan Carles I pensa en la mort, i, recordant enterraments com el del seu pare, reconeix que ja toca pensar en el seu.
- ARXIVAT A:
- Monarquia Borbons Casa Reial espanyola 12-O