La torre Eiffel, tancada per una vaga que fa dies que dura

La vaga dels treballadors de la Dama de Ferro enfronta l'alcaldessa de París i la ministra de Cultura
Enllaç a altres textos de l'autor

Isabel Galí i Izard

Corresponsal a París de TV3 i Catalunya Ràdio

@isagali
Actualitzat
TEMA:
França

La torre Eiffel és propietat de l'Ajuntament de París i a París s'hi celebren aquest estiu els Jocs Olímpics. Tothom vol que la ciutat estigui a punt i la torre més emblemàtica de la ciutat i del món serà un escenari clau de la inauguració. Però els treballadors de la Dama de Ferro, com l'anomenen els parisencs, no estan d'acord amb la gestió que n'està fent la Societat d'Explotació de la Tour Eiffel (SETE).

Aquest divendres han votat en assemblea continuar amb la vaga que van començar dilluns i que mantindrà el monument més visitat de París tancat als turistes almenys fins diumenge.

Dissabte al matí, els sindicats faran una nova assemblea i, si les seves reivindicacions no són escoltades per part de la SETE, la vaga complirà el setè dia consecutiu, cosa que la convertiria en la més llarga de la història recent de la torre.

La tardor del 1998, l'edifici va estar tancat al públic sis dies. 


Què és el que demanen els dos principals sindicats?

La Confederació General de treballadors (CGT) i Força Obrera (FO) reclamen que la gestió de la SETE es clarifiqui. Tot i que el 2023 va ser visitada per més de 6,3 milions de persones, les dues temporades de la covid, el 2020 i el 2021, van minvar les arques de la SETE, que té un forat de 130 milions d'euros

Els treballadors es queixen que les regalies que la torre proporciona a l'Ajuntament són molt altes i que això no repercuteix com ells consideren en el manteniment i en els sous.

Actualment, la Dama de Ferro està en ple procés de ser repintada i dijous la representant de la CGT, Sophie Binet, explicava que els cal més personal i millors condicions laborals per afrontar la feina, tant d'atenció al públic com de restauració i atenció: "Ara mateix hi ha obres per repintar la torre, i no és poca cosa. És una tasca que durarà anys i, a més, s'hi ha descobert plom. Tot això encarirà el cost de les obres."

"Cal que la torre tingui els mitjans per fer les inversions indispensables i també per pagar millor el personal i contractar-ne més."


La solució, classificar-la com a monument històric

Per sorprenent que soni, la torre Eiffel només està "inscrita" a França com a monument històric i no té la màxima classificació a escala estatal a la qual podria optar.

Per això, l'actual ministra de Cultura, Rachida Dati, que abans de ser-ho era la cap de l'oposició de l'actual alcaldessa socialista, Anne Hidalgo, li ha proposat en una piulada a X, aquest dijous, que demani aquesta consideració

"Avui, la torre Eiffel no té prou protecció. Per això és necessari que s'iniciï el procediment de classificació. Això li permetria beneficiar-se d'un control científic i tècnic de l'Estat i, si és necessari, iniciar obres d'ofici." 

Una invitació d'ajuda a l'alcaldessa de París que alguns han interpretat com un dard enverinat, ja que deixa en evidència Hidalgo per la gestió feta fins ara i per la poca capacitat de resolució del problema. Sobretot ho denota la segona piulada que Dati ha enfilat:

"No entenc què és el que impedeix a l'alcaldessa de París iniciar aquest procediment davant el Ministeri de Cultura."

Hidalgo no ha contestat a Dati, de moment. Sí que ho ha fet, en canvi, el seu segon i possible candidat de l'esquerra a les eleccions municipals de la capital, Emmanuel Grégoire. "En parlarem amb ella", ha dit l'adjunt a l'alcaldessa, "perquè per principi no estic tancat a cap hipòtesi".

Aliens a les polèmiques polítiques, els turistes, que no han deixat d'acostar-se a la Dama de Ferro, s'hi continuaven fent fotos. Que la torre Eiffel sempre es mereix un viatge a París.  

 

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut