La transsexualitat, considerada malaltia mental al Perú: "Ens exposa a la violència."
La decisió, aprovada per decret, arriba 34 anys després que l'OMS deixés de considerar l'homosexualitat com una malaltia i 6 anys després que retirés la transsexualitat de la llista de trastorns mentals
El govern del Perú ha ampliat la llista de malalties mentals i del comportament i hi ha afegit "la transsexualitat i els trastorns d'identitat de gènere".
Una decisió que fa retrocedir el país en la lluita contra la discriminació de les persones trans, com denuncien les entitats que defensen la igualtat de drets de les persones LGBTIQ+, com Más igualdad Perú o el col·lectiu Marcha del Orgullo Lima, que estan recollint firmes per demanar al ministeri de Salut que derogui el decret aprovat divendres.
📰 Esta tarde, presentamos una carta dirigida al @minsa_peru, en la que 414 profesionales de la salud mental, con el respaldo de 176 organizaciones de DDHH donde exigimos revertir la inclusión de la Clasificación Estadística Internacional de Enfermedades (CIE-10) pic.twitter.com/tkwrBBXGVv
Más Igualdad Perú (@masigualdadpe) May 14, 2024
Què al·lega el govern
Davant les protestes per l'aprovació del decret, el govern peruà ha emès un comunicat contradictori en què assegura que l'orientació sexual i la identitat de gènere d'una persona "no constitueixen en si mateixes un trastorn de la salut física i mental" i que no han de ser sotmeses a cap tractament ni atenció mèdica o teràpia de reconversió. Al mateix temps, però, defensa que les hagi inclòs en el Pla Essencial d'Assegurament de la Salut (PEAS) com a malaltia per garantir, diuen, "una atenció completa en salut mental" de les persones transgènere.
El Ministeri de Salut peruà assegura que respecta les identitats de gènere i "rebutja l'estigmatització de la diversitat sexual" al país, però es manté ferm en la decisió de considerar "la transsexualitat, el transvestisme de rol dual, el trastorn de la identitat de gènere en la infància, altres trastorns de la identitat de gènere, el transvestisme fetitxista i l'orientació sexual egodistònica" com a problemes de salut mental.
El PEAS regula els beneficis que han de rebre els ciutadans dins de les assegurances de salut públiques, privades o mixtes. És a dir, conté la llista detallada de les atencions i intervencions mèdiques finançades per les asseguradores públiques o privades que s'han de donar en els centres de salut públics i privats del país.
Els experts alerten que les estigmatitza
Segons els experts, les persones trans no poden accedir a vegades a alguns serveis mèdics al Perú per problemes amb el seu carnet d'identitat, però considerar-los "malalts" no és la manera de garantir-los els drets ni l'assistència sanitària en igualtat de condicions que a la resta de la ciutadania, sinó una altra manera de discriminar-los.
L'Organització Mundial de la Salut fa 34 anys que va treure l'homosexualitat de la llista internacional de malalties i sis que va retirar-ne, també, la transsexualitat.
Entitats de defensa dels drets humans i de les persones LGTBIQ+ com Demus denuncien el perill que representa el decret per a les persones trans, a qui estigmatitza, exposa i discrimina, "a més d'obrir la porta que siguin sotmesos a teràpies de reconversió":
"En un context en el qual els nostres companys/es trans demanen constantment eradicar els transfeminicidis, som testimonis de crims d'odi, teràpies de reconversió que s'han arribat a qualificar com a tortura i de la por a viure en llibertat per culpa de la LGTBIQ+ fòbia."
📢 #MinsaDiscriminador
DEMUS (@DemusPeru) May 12, 2024
Rechazamos rotundamente que el @Minsa_Peru haya catalogado, mediante Decreto Supremo, a las diversidades LGBTIQ+ como "personas con problemas de salud mental".
Este actuar justifica la violencia que compañeros/as/es afrontan diariamente ✊ pic.twitter.com/vw85MAJdL2
Diverses entitats fan una crida a la mobilització ciutadana per forçar el govern a derogar el decret que considera la identitat de gènere trans com una "patologia":
✊🏽 Desde varias organizaciones a nivel nacional, exigimos la derogatoria del decreto supremo N.º 009-2024-SA❌, que aprueba el Plan Esencial de Aseguramiento de Salud (PEAS) donde se considera nuestras identidades como patologías. #DerogatoriaYa #NadaQueCurar (1/2) pic.twitter.com/mtYYyy7bHf
Generación Orgullo (@GeneraOrgullo) May 15, 2024
Nuestra diversidad no es enfermedad ❤️🩷🧡💛💚💙🩵💜
GIVAR (@GIVARPERU) May 15, 2024
Las personas TLGBI no son "enfermas mentales"
Derogatoria derogatoria del Decreto Supremo N.º 009-2024-SA @Minsa_Peru @presidenciaperu pic.twitter.com/FlNjWQxp9e
- ARXIVAT A:
- Drets humansLGTBIQ+Transfòbia