
La treva de Pasqua a Ucraïna, un invent de Putin per a un sol espectador: Trump
El president rus ha decretat 30 hores d'alto el foc, però tant ell com Zelenski s'han acusat mútuament de violar-lo
Vladímir Putin va aparèixer dissabte a la nit a la missa de la Catedral de Crist Salvador amb posat satisfet. Acabava de decretar una treva d'un dia i mig per Pasqua, per acontentar Donald Trump (malgrat que la proposta americana era de 30 dies i no pas de 30 hores).
Però el president rus va calcular que amb aquest gest (breu) a favor de la pau, el seu homòleg nord-americà deixaria de perdre la paciència. Trump just li havia exigit avenços en les negociacions a finals de setmana o, si no, amenaçava de retirar-se de la mediació del conflicte.
Al cap de Putin, era la jugada perfecta per retenir l'atenció de Trump sense haver d'assumir gaire costos. Es podia permetre aturar les hostilitats unes hores, per sorpresa, a canvi que el món (Trump) entengués dues coses: d'una banda, la seva disposició per la pau, i de l'altra, que Zelenski vol continuar la guerra, ja que minuts després de decretar l'alto el foc unilateral ja estava denunciant que l'exèrcit ucraïnès se l'estava saltant.
Una treva cosmètica
A la pràctica, la treva pasqual de Putin és tan curta --ha expirat la mitjanit de diumenge a dilluns-- que no deixa de ser un acte cosmètic.
Amb un dia i mig, les forces russes calculen que no hi ha hagut temps per donar un avantatge militar important a Ucraïna, i pràcticament no hi ha hagut marge per fer grans rotacions de soldats al front.
De fet, els bloguers russos no amaguen que la treva pasqual només està pensada de cara a la galeria occidental. El canal Rybar, amb més d'1,3 milions de subscriptors i proper al ministeri de Defensa rus, escriu: "Un alto el foc tan curt no beneficiarà la situació de l'enemic, sinó que es convertirà en un element important per reforçar la posició diplomàtica de Rússia amb els Estats Units"
"Ser el primer a declarar la pau i a demostrar la disposició per una iniciativa de pau és treballar per a un públic extern, especialment en el context de les converses amb països estrangers"
A més, tant Kíiv com Moscou s'han acusat mútuament de violar-la, i han anotat tots els atacs enemics per passar-hi revista amb els Estats Units. Segons Zelenski, el nombre "de violacions de l'alto el foc de l'exèrcit rus ha ascendit a 2.935".
Durant la treva, s'ha lliurat una autèntica batalla propagandística amb tothom mirant de reüll la Casa Blanca. Però, realment Moscou vol la pau quan ha ignorat la contraproposta de Zelenski d'ampliar la treva de 30 hores a 30 dies?

Putin s'apunta una victòria diplomàtica
Segons el Wall Street Journal, la proposta d'alto el foc de curta durada ha estat una victòria diplomàtica fàcil per a Putin, que evita que la part nord-americana abandoni el conflicte i es posiciona com el líder que vol la pau per sobre de tot.
Però això no és el que Washington havia demanat. Els Estats Units van proposar al març una treva total de 30 dies, que Putin no ha acceptat mai i, en canvi, Zelenski, sí.
Rússia no ha fet cap cessió en les negociacions. Continua exigint totes les seves demandes maximalistes per resoldre el conflicte.
A banda de l'aixecament de sancions, Rússia reclama que se li reconeguin els territoris ucraïnesos ocupats, i que s'abordin el que anomena les "causes fonamentals" de la guerra. A la pràctica, desarmar Ucraïna, vetar-li l'entrada a l'OTAN, i situar un govern a Kíiv de l'òrbita de Moscou. Una capitulació en tota regla.
La pilota, a la teulada de la Casa Blanca
És curiós que Trump encara no ha reaccionat a la jugada de Putin. Pot significar que el president nord-americà comença a entendre com funciona l'estratègia del Kremlin.
Putin mai li ha dit que "no" a res. Sempre fa servir bones paraules per demostrar que té una bona predisposició per negociar, però a la pràctica no fa més que posar tota mena d'obstacles a qualsevol tipus d'alto el foc.
Així va passar també amb la proposta de treva al Mar Negre. Washington va anunciar un acord i el Kremlin va dir que l'acceptava amb la condició que se li aixequessin determinades sancions, que fins i tot implicaven la Unió Europea. I davant d'això, Trump, en comptes d'esclatar contra Putin, com va fer amb Zelenski, va callar i va continuar repetint el mantra que confia que aviat s'arribi a una solució del conflicte.

Aquesta actitud russa porta a plantejar si realment Putin vol la pau o, simplement, busca aprofitar el canvi de líder a la Casa Blanca per consolidar les relacions bilaterals amb Washington amb el desgel diplomàtic.
Putin entén que no té cap altra opció que guanyar aquesta guerra. Té clar que el rellotge juga a favor seu i que només és qüestió de temps que l'exèrcit ucraïnès acabi col·lapsant. Per això no té cap mena de pressa.
L'objectiu és surfejar aquesta fina línia. Ni cedir, ni fer enfadar Trump. Amb l'esperança que, al final, el president nord-americà se n'acabi cansant i compleixi les seves amenaces d'abandonar el suport militar a Ucraïna.
Els analistes militars russos apunten que Putin fins i tot valora acceptar la proposta de pau de Trump durant un temps si, a canvi, li aixeca sancions i li reconeix com a seus els territoris ucraïnesos ocupats. Però deixen clar que això només seria una pausa temporal i que Rússia podria acabar la feina a Ucraïna un cop Trump deixi la Casa Blanca.