"La trucada", un retrat interactiu sobre la donació i el trasplantament d'òrgans
Coincidint amb la celebració del Dia Nacional del Donant el 7 de juny, el web de TV3 de Documentals estrena "La trucada", un audiovisual interactiu, en format "webdoc", que apropa al públic el complex sistema de donació i trasplantament d'òrgans. El treball, dirigit per Antonio Pérez Molero, és una coproducció de TV3 i Inicia Films.
Partint de la simulació d'una sala de coordinació, l'espai en el qual es gestiona el procés de donació i trasplantament d'òrgans, l'espectador de "La trucada" es converteix en protagonista d'un complicat procés capaç de traduir mort per vida, en completar els diferents passos que el model estipula, fins a arribar a aconseguir-ho amb èxit.
A través d'aquest recorregut és possible conèixer tots els passos d'aquest complicat món. Des de la mort encefàlica, la comunicació amb les famílies dels possibles donants, les llistes d'espera dels pacients que necessiten el trasplantament, la donació en viu o la donació de medul·la, fins a l'organització i coordinació necessàries per dur-ho a terme, així com els beneficis que aporta.
El "webdoc" aporta dades molt interessants que ajuden el públic a comprendre millor el procés de donació i la trajectòria professional dels seus coordinadors. També es posa de manifest que el nivell de donació, per part de les famílies, està totalment relacionat amb la satisfacció general que perceben del sistema públic de salut: com més satisfacció, millors índexs de donació.
També es mostra la total col·laboració entre l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), o la constatació que les llistes d'espera de trasplantaments es comparteixen amb total normalitat entre diferents comunitats autònomes, la qual cosa es tradueix en nivells de donació i trasplantament alts.
"La trucada" també realitza una revisió històrica d'aquests processos amb dos experts de la sanitat en aquesta àrea: Jaume Tort, director de l'OCATT, i Rafael Matesanz, que després de 27 anys al capdavant de l'ONT, n'ha deixat el càrrec, i que ha convertit el procés espanyol de coordinació de trasplantaments en un exemple a seguir a tot el món. Aquest procés va aplicar-se a Catalunya de forma pionera el 1984, amb la coordinació de les Dres. Rosa Deulofeu, Rosa Sabater i Eugenia Espinel, sis anys abans de generalitzar-se a la resta de l'estat espanyol.
Treball de documentació
Al llarg dels més de cinc anys de producció de "La trucada", el director Antonio Pérez Molero ha seguit el procés de donació d'òrgans des de molts dels angles que el conformen.
El treball recull l'experiència dels coordinadors de trasplantaments, representada al "webdoc" per Teresa Pont, de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, o per Pura Gómez, de l'Hospital Universitari d'Alacant; de diferents associacions de suport a malalts en llista d'espera o de professionals de la salut, com la de la infermera/intèrpret Sílvia Mira, principal protagonista del documental "La intérprete", que es va estrenar el juny del 2016 i que també va de la donació i els trasplantaments.
Per a la realització de "La trucada", també s'han tingut molt en compte les conclusions aconseguides al llarg de diferents edicions del Curs Internacional de Trasplantament d'Òrgans, impartit per la Fundació DTI/TPM, que se celebra anualment i que és un dels més prestigiosos del món.