Txell Feixas ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme (Oriol Andrés)
Txell Feixas ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme (Oriol Andrés)

La Txell que escolta

El subcap de la secció d'Internacional de TV3, Lluís Caelles, parla de la categoria professional i humana de Txell Feixas, Premi Nacional de Periodisme

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles

A vegades, a minut i mig de l'emissió de la crònica que acabava d'enviar, la Txell et trucava des del racó de món on feia la cobertura: "Podem revisar el rètol amb el nom de l'entrevistada, que estigui ben escrit...? És que té dues hacs intercalades i voldria assegurar-me que l'hem escrit bé."

La Txell Feixas és així: Primer, l'enviament intern de la crònica, amb aquells retrats de llocs i gent que et deixen rumiant. I després, el detall. Important, vital. Perquè els pobles, les dones i els homes tenen un nom. I tots volem que el nostre nom estigui ben escrit. Som i vivim perquè la gent que ens envolta ens fa ser i ens fa viure. Dir el nom amb afecte és vital. I dir-lo i escriure'l bé és la primera mostra de respecte. La primera mostra que el que ens expliquen ens importa. 

I baixar a detalls com aquest, quan et mous en entorns una mica frenètics com són, sovint, les cobertures televisives i radiofòniques, per mi és revelador de la feina que fas. Rigorosa, apassionada i sentida.

Hi ha més trucades i converses que expliquen la mena de periodista i de dona que és la Txell. "Ep, em podeu mirar el text abans d'enregistrar-lo, que no sigui que se m'escapi alguna cosa?", o "necessito una mica de context, please". Enraonada, directa i transparent per demanar el cop de mà en una feina que, sempre, ha reivindicat com a col·lectiva i coral. 

Un dels trets més poderosos de l'ADN informatiu de la televisió i la ràdio públiques i nacionals de Catalunya ha estat explicar el món explicant la gent. Tot el que és rellevant ho és perquè hi ha gent que o bé ho pateix o bé en gaudeix. I per atansar-nos a la gent cal amabilitat, empatia, calidesa... Ningú t'explica res si no et té confiança.

De fet, ningú t'explica res si no l'escoltes. I la Txell escolta, li importa qui parla i li interessa el que li expliquen. El tret genètic de TV3 i Catalunya Ràdio, més viu que mai, i il·luminant la gent que pateix i que necessita periodistes que els mirin, els escoltin, els parlin i ens en parlin.

Aquest matí s'ha fet públic el premi. No figura a l'acta, però la Txell en té un d'associat, de guardó: les abraçades, felicitacions i petons que rebrà seran molt sentits i molt de debò. És el que té ser bona gent. 

De la sentència tan repetida del reporter polonès Ryszard Kapuscinski "els cínics no serveixen per a aquest ofici" en penja una altra: "La gent bondadosa sí que serveix. I molt." 

Enhorabona, Txell! 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaTv3Catalunya RàdioMitjans de comunicacióAfganistanSíria
Anar al contingut