La UAB aparta un catedràtic condemnat per assetjament sexual que continuava fent classe
El professor està condemnat a un any i mig de presó i a nou anys d'inhabilitació i li han prohibit acostar-se i comunicar-se amb la víctima
La Universitat Autònoma de Barcelona ha apartat de les seves funcions un docent condemnat a un any i mig de presó per agressions sexuals continuades. L'acusat, un catedràtic de Física, també ha estat condemnat a nou anys d'inhabilitació i li han prohibit acostar-se i comunicar-se amb la víctima, una doctoranda de la Facultat de Ciències.
La sentència es va fer pública el mes de febrer, però el condemnat ha seguit impartint classes a la Universitat.
Fonts de la UAB han dit que fins aquest dilluns no van tenir coneixement de la sentència i que avui han decidit aplicar mesures cautelars "de manera immediata, atesa la gravetat dels fets provats", consistents en la "suspensió de les funcions de docència i investigació" del catedràtic fins que "hi hagi una sentència ferma".
La ratificació de la sentència per part de l'Audiència de Barcelona encara pot ser recorreguda en cassació.
La UAB va portar el cas a la fiscalia
Segons la UAB, la sentència és fruit d'unes actuacions iniciades el 2018 per la universitat mateixa, que, a través de la comissió tècnica assessora de l'Observatori d'Igualtat de la universitat va posar els fets en coneixement de la Fiscalia.
Arran d'aquesta denúncia i de la investigació duta a terme pel Ministeri Fiscal, a finals del 2022 es va dictar una sentència en què es condemnava el catedràtic. El professor va recórrer el veredicte i ara, una nova sentència ha ratificat l'anterior.
Segons la sentència, que ha avançat Eldiario.es, l'home va utilitzar la seva superioritat jeràrquica sobre la noia per assetjar-la sexualment durant dos anys, fins que el 2018 va denunciar el cas.
En aquell moment, des de la UAB, en veure la jove "tan afectada se li van buscar d'altres directors de tesi i se la va derivar a tractament psicològic", a més de traslladar el cas a la Fiscalia.
"L'acusat va aprofitar la timidesa de la víctima i la seva incapacitat per mantenir-se ferma i impedir que els fets passessin", afegeix el tribunal.
Dos anys d'assetjament
Els fets van començar l'any 2016, quan la noia es mostrava incapaç de parlar en públic i el catedràtic l'abraçava per reconfortar-la. Les abraçades del director de la tesi doctoral "inicialment van reconfortar la víctima" però "van anar a més" i "van envair l'espai" de la noia, segons la sentència.
L'acusat va demanar a la víctima que no fes públic res del que passava amb l'argument que "no s'entendria la relació" i que ella hauria de deixar el doctorat.
La resolució afegeix que l'assetjament també es va produir durant viatges a congressos, en què l'ara acusat convidava a la seva habitació la noia, però ella no accedia.
La víctima va arribar a rebutjar participar en un congrés al Japó per evitar haver de compartir-lo amb el catedràtic, malgrat que professionalment li interessava molt, segons la sentència judicial, que relata diversos episodis de tocaments.
Més enllà de l'àmbit acadèmic, l'assetjament per part del catedràtic va continuar durant les vacances, amb missatges via whatsapp.
La situació va derivar en un quadre ansiós-depressiu a la víctima, que va iniciar un tractament psicològic per a "tenir eines per posar límits".
El tribunal ha considerat que l'assetjament sexual queda provat després de tenir en compte els testimonis aportats, entre els quals hi ha una altra doctoranda que va declarar que va patir una situació semblant amb el mateix catedràtic.
Aquest testimoni ha lamentat la "inefectivitat" dels protocols de les universitats contra els casos d'assetjament que "sembla que donin suport a l'agressor en lloc de les víctimes".