La UAB desenvolupa etiquetes d'ampolles de vi amb QR individualitzat per garantir la traçabilitat del producte

ACN Cerdanyola del Vallès - La Universitat Autònoma de Barcelona ha posat en marxa un laboratori especialitzat en preservar la traçabilitat dels vins i fer-ho constar en noves etiquetes intel·ligents. El sistema, desenvolupat en el marc del projecte europeu TRACEWINDU, permet determinar la composició dels vins de forma individualitzada a través d'un codi QR que s'incorpora a les etiquetes. Els responsables del projecte defensen que aquesta cura de la traçabilitat garanteix al consumidor una informació fidedigna i evitarà pèrdues econòmiques als cellers per falsificacions i comerç il·legal. Defineixen el nou etiquetatge com un 'passaport' únic per a cada ampolla, amb informació des de la vinya fins que el producte arriba a la taula.

El director del Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la UAB, Manuel Valiente, apunta que fins ara la composició del vi es destriava a través d'espectròmetres de massa d'alta precisió i alt cost, fet que limitava l'accés dels petits productors a aquesta anàlisi. Ara, celebra que la nova tecnologia permet un procés més econòmic "amb espectròmetres de massa rutinaris, i es basa la robustesa de les dades analítiques en la determinació isotòpica de fins a 23 elements".

El projecte TRACEWINDU és finançat per la Unió Europea a través de les accions Marie Sk¿odowska-Curie del programa Horitzó 2020. El projecte, coordinat per la UAB, inclou una associació de deu institucions o empreses de més de sis països.

En formen part la Fundació Parc Tecnològic del Vi (Espanya), INNOLABS SRL (Itàlia), la Universitat de Pisa (Itàlia), la Universitat de Pau i dels Països de l'Ador (França), DNET LABS Doo Novi Sad (Sèrbia), la Universitat Donja Gorica (Montenegro), 13 Jul Plantaze ad Podgorica (Montenegro), ADERA SAS-UT2A (França), l'Institut Nacional de Tecnologia Industrial (Argentina) i l'Institut Nacional de Tecnologia Agropecuària (Argentina).

Anar al contingut