Roca, la segona per la dreta, el dia que va ser investida doctora honoris causa per la UdG. (Foto: ACN) (ACN)

La UdG debatrà dijous si retira el doctorat honoris causa a la magistrada del TC Encarna Roca

La universitat ha convocat un claustre extraordinari a petició de 77 representants del professorat, estudiants i personal d'administració i serveis que creuen que la posició de Roca davant del 9-N "xoca frontalment" amb els motius pels quals va ser distingida
Redacció Actualitzat

El claustre de la Universitat de Girona (UdG) debatrà aquest dijous si retira el títol de doctora honoris causa a la magistrada del Tribunal Constitucional Encarna Roca per haver avalat la suspensió de la consulta del 9 de novembre. Roca, que va rebre la distinció l'any 2012, és un dels dotze magistrats que va votar a favor d'admetre a tràmit els recursos de l'Estat contra la Llei de Consultes i el decret de convocatòria del 9-N.

La seva reprovació és un dels tres punts que inclou l'ordre del dia del claustre, convocat de manera extraordinària arran d'una petició signada per 77 representants del professorat, estudiants i personal d'administració i serveis. Segons recull el reglament de la UdG, perquè un claustre tiri endavant, cal que com a mínim una quarta part dels 300 claustrals demani convocar-lo. A més, aquesta sessió també debatrà que la UdG doni suport a la consulta del 9-N.

Aquest dimarts, quan el claustre ja estava convocat, el Constitucional ha acordat, també per unanimitat, admetre a tràmit el recurs de l'Estat contra el nou 9-N, una decisió que implica la suspensió automàtica de totes les accions encaminades a fer realitat el procés participatiu.

Distingida, entre d'altres, pel seu "compromís amb Catalunya"

Encara Roca va entrar com a magistrada del TC després que el PSOE la proposés -a petició del PSC- i de rebre l'aval de CiU. Nascuda a Barcelona el 1944 i llicenciada en Dret per la UB, Encarna Roca va ser membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, la primera dona escollida com a membre de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya i va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2003. Roca va passar a ser membre de l'alt tribunal el juny del 2012, només dos mesos després que la UdG l'investís doctora honoris causa.

L'abril del 2012, la UdG la va investir doctora honoris causa "per les seves cabdals aportacions a la pervivència, consolidació i desenvolupament del dret civil de Catalunya" i pel seu "compromís amb Catalunya i les seves institucions", entre d'altres. Ara, els membres del claustre que han donat suport a la convocatòria extraordinària consideren que la seva posició davant del 9-N "xoca frontalment" amb els motius pels quals va rebre la distinció.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut