La UE acorda "per àmplia majoria" el repartiment dels 120.000 refugiats
Eslovàquia, Romania, la República Txeca i Hongria hi han votat en contra, mentre que Finlàndia s'ha abstingut
Els ministres de l'Interior europeus han acordat per àmplia majoria el repartiment de 120.000 refugiats. Alguns dels països que s'oposen a l'acord, però, es troben entre els més afectats per l'actual crisi migratòria. Eslovàquia, Romania, la República Txeca i Hongria hi han votat en contra, mentre que Finlàndia s'ha abstingut.
Es tracta d'un acord molt necessari per donar sortida a milers de persones que es troben amb serioses dificultats per anar d'un país a un altre. El debat sobre l'obligatorietat de l'acollida divideix Europa, ja que molts països de l'Est recelen d'aquesta mesura, que podria crear un mecanisme permanent a la Unió.
A la cimera també es vol tancar una ajuda "de la màxima quantitat de diners possible", segons ha afirmat el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, als països fronterers amb Síria, que acullen gairebé quatre milions més de refugiats.
Els refugiats volen arribar a Alemanya
Aquesta última setmana, 29.000 persones, la majoria procedents de Síria, han arribat a Croàcia. Només sis han demanat asil en aquest país. I és que la voluntat dels refugiats és arribar a Alemanya o als països escandinaus, on les condicions d'asil són més favorables.
Però ho tenen difícil, perquè per arribar-hi ho han de fer a través d'Hongria o Eslovènia. En aquest últim estat, les autoritats han instal·lat cordons antidisturbis i només deixen entrar un nombre molt limitat de dones o famílies amb nens.
Els països més reticents
Hongria és un dels països més bel·ligerants contra l'arribada de refugiats i, juntament amb Polònia, Txèquia i Eslovàquia, serà dels més difícils de convèncer per arribar a un acord sobre com distribuir-los.
Precisament a Hongria, s'ha aixecat una nova tanca de 41 quilòmetres a la frontera amb Croàcia i s'ha suspès el trànsit de trens amb aquest país.
"Els migrants no estan picant a la nostra porta, l'estan ensorrant. No uns centenars, no uns milers, sinó centenars de milers. De fet, milions de migrants estan assetjant les fronteres d'Hongria i d'Europa", ha dit Viktor Orbán, primer ministre hongarès.
Hores després d'aquestes declaracions, el parlament hongarès va aprovar l'ús d'armes no letals i de material antidisturbis per bloquejar l'accés als refugiats.
Mentrestant, l'OCDE, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament a Europa, ha anunciat que la Unió Europea rebrà un milió de refugiats aquest any 2015 i el flux continuarà. Es tracta de la xifra de refugiats més alta des de la Segona Guerra Mundial.