La UE acorda retornar a Turquia els refugiats que arribin a Grècia
Principi d'acord entre la UE i Turquia per frenar el flux migratori cap a Europa
La Unió Europea i Turquia han arribat a un principi d'acord per mirar d'evitar que continuï l'arribada massiva de refugiats i immigrants irregulars a les portes d'Europa. Tots els que arribin a Grècia des de les costes turques seran retornats a Turquia i, des d'aquí, els sirians es repartiran entre els diferents estats de la Unió Europea, una manera, segons els negociadors europeus, d'acabar amb les màfies que trafiquen amb persones i també d'impedir la llarga peregrinació per la "ruta dels Balcans" sense entrar a Europa..
A canvi, Europa es compromet a tramitar l'asil del mateix nombre de refugiats que hi hagi a Turquia però de manera legal i ordenada. Així doncs, a Turquia se li ofereix el doble dels diners promesos, que eren 3.000 milions d'euros i, per tant, rebrà 6.000 milions. Es liberalitzarà l'ús de visats per als turcs que vulguin entrar a la Unió Europea, com a molt tard fins a finals de juny en comptes de l'octubre, com estava previst. I s'acceleraran les negociacions per a l'adhesió de Turquia a la UE.
El peracord preveu també que serà la UE qui assumeixi els costos de readmissions, expulsions i reassentaments, així com l'establiment d'una hipotètica zona humanitària segura dins del territori sirià.
Els líders europeus, però, han passat de puntetes pels temes més delicats, com el tancament del principal diari crític de Turquia, "Zaman", el passat cap de setmana.
El preacord adoptat aquesta matinada a Brussel·les no satisfà països com Hongria, un dels països més intransigents amb els refugiats, i això ha obligat a deixar els detalls per a una propera cimera de la setmana que ve, el dijous 17. El primer ministre hongarès, Viktor Orban, ha vetat la proposta adoptada en aquesta reunió maratoniana, que ha acabat poc abans de la una de la matinada.
L'alta representant d'Afers Exteriors de la Comissió Europea, Federica Mogherini, ha explicat quins són els punts que ha de complir Turquia: "Ha de respectar els alts nivells de democràcia, estat de dret i llibertats fonamentals, que són els valors de la Unió Europea que qualsevol país candidat ha de promoure dins de les seves fronteres".
Aquest és l'enèsim intent de la Unió Europea per fer front a la crisi dels refugiats procedents de conflictes com el de Síria i l'Iraq, que continua desbordant el continent i ha posat en qüestió per primer cop en molts anys els mateixos principis fundacionals de la Unió.
Hores abans d'aquesta reunió, però, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha enviat un toc d'alerta i ha recordat que s'ha de respectar la llibertat de premsa, en referència a la intervenció judicial de "Zaman". Una demostració més de les esquerdes a l'hora d'acceptar com a bona la candidatura de Turquia a la Unió Europea. Schulz insisteix que, malgrat les divergències, s'ha de cooperar en el tema dels refugiats.