La UE ajorna la "taxa Google" almenys fins al 2021

Espanya i el Regne Unit l'aplicaran pel seu compte, tot i el malestar dels Estats Units
Actualitzat
TEMA:
Google

Els ministres d'Economia i Finances de la UE, reunits aquest dimarts a Brussel·les, han decidit ajornar qualsevol decisió sobre l'anomenada "taxa Google". França, entre altres estats membres, promou l'aplicació d'aquesta taxa a escala europea, però topa amb les reticències de països com Irlanda, on tenen la seu algunes de les companyies tecnològiques que haurien de pagar aquest nou impost.

Una opció sobre la taula és esperar almenys fins a finals del 2020 per veure si l'OCDE planteja una regulació a escala global. Per tant, com a molt aviat, hi haurà una taxa d'aquestes característiques a partir del 2021. És l'alternativa que ha proposat Alemanya i que, a hores d'ara, genera més consens.

 

El comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici

 

El trencaclosques europeu

El comissari europeu d'Economia, Pierre Moscovici, ha alertat dels efectes de la inacció després de la reunió de l'Ecofin.

"Si no fem res, la UE es dividirà com un trencaclosques i les empreses europees seran les primeres que ho patiran."

I és que Espanya, el Regne Unit i potser Itàlia plantegen aplicar una taxa a les empreses de serveis digitals a partir del 2019, pel seu compte i sense esperar el consens dels vint-i-vuit estats membres.

Una iniciativa que ha generat malestar en les empreses afectades, però també en l'administració nord-americana, que ho interpreta com un atac a les multinacionals dels Estats Units, com ara Google o Facebook. Fa uns dies, el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, va emetre un dur comunicat en què acusava --sense citar-los expressament-- països com Espanya per aplicar una taxa "unilateral i injusta".

 

Sánchez amb el president de Google Europa, Matt Brittin, aquest dimarts a La Moncloa (EFE)

 

Precisament, en aquest context, aquest dimarts, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut a La Moncloa el president de Google a Europa, Matt Brittin. De la trobada només n'ha transcendit un compromís per lluitar contra les anomenades "fake news". Cap menció, en públic, sobre la polèmica al voltant de l'impost.

Sobre aquesta qüestió, Jaume Malet, de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, ha alertat que "totes" les companyies afectades són dels Estats Units.

"Afecta companyies que són líders mundials i que són totes nord-americanes. No crec que sigui un tema de proteccionisme, però sí que es va en contra de companyies d'un sol país."

La taxa afectaria sobretot companyies nord-americanes, però també alguna d'europea. Empreses europees com Spotify o la catalana eDreams també s'han queixat. La taxa gravarà les grans firmes, amb ingressos totals superiors als 750 milions d'euros, més de tres milions a Espanya, però preocupa tot el sector, tal com apunta la consellera delegada de SocialCar, Mar Alarcón.

"Hi ha moltes companyies digitals que estan en ple creixement i no tenen beneficis. Per tant, amb aquest tipus de taxa que grava la facturació i no els beneficis, les penalitzes."

ARXIVAT A:
Google
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut