La UE amplia les sancions a Bielorússia i l'acusa d'instrumentalitzar les migracions

Sota temperatures gèlides, entre 2.000 i 3.000 persones s'han instal·lat els últims dies a la frontera entre Polònia i Bielorússia
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Bielorússia

La Unió Europea manté el pols amb Bielorússia. Reunits a Brussel·les, els ministres d'Exteriors dels 27 han acordat ampliar les sancions a les rutes aèries que transporten migrants a la frontera mentre milers de persones continuen arribant a la frontera amb Polònia.

Brussel·les ha parlat aquest dilluns amb el govern de Minsk per fer-hi arribar ajuda humanitària, però també ha preparat el terreny legal per poder imposar sancions als països que instrumentalitzin migrants amb la finalitat d'exercir pressió política, com consideren que fa Bielorússia. Les escenes que es repeteixen a la frontera són, segons la UE, una "instrumentalització" de la migració per part del règim d'Aleksandr Lukaixenko.

Sota temperatures gèlides, entre 2.000 i 3.000 persones s'han instal·lat els últims dies a la frontera entre Polònia i Bielorússia, on Varsòvia ha desplegat més de 15.000 militars.

Brussel·les acusa el govern bielorús de promoure vols des del Pròxim Orient a Minsk per després portar els passatgers cap a les fronteres amb Lituània, Polònia o Letònia com a venjança contra les sancions occidentals. Davant d'aquesta situació, la UE creu que cal una resposta conjunta dels 27, com ha reclamat el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares:

"No és una crisi migratòria, sinó una instrumentalització de les migracions. Als desafiaments d'abast europeu els correspon una resposta europea."

Diverses tendes de campanya al poble polonès de Bruzgi, a la frontera amb Polònia (EFE/Oksana Manchuk)
Un grup de migrants fa una foguera al pas fronterer de Bruzgi (EFE/Oksana Manchuk)


"Atac híbrid"

Segons la UE, Bielorússia està duent a terme un "atac híbrid": una estratègia per desestabilitzar la Unió a través de mètodes al marge de la tradició bèl·lica, com la pressió mitjançant la desinformació o l'ús de persones a les fronteres.

És amb l'objectiu d'aturar aquesta acció que els ministres d'Exteriors europeus han donat suport al marc legal que amplia les circumstàncies en què podrà imposar més mesures restrictives a Minsk, que suposaran la cinquena onada de sancions.

L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, no ha especificat ni quantes ni quines persones quedaran afectades per les sancions, però sí que ha assenyalat que aniran dirigides contra els responsables d'explotar persones vulnerables i facilitar-ne el pas cap a la Unió:

"Les fronteres de la UE no estan obertes de manera il·limitada, l'entrada només és possible a través d'un pas legítim de les fronteres, complint els requisits de la UE, ja sigui amb visat o amb el procediment d'asil. Qualsevol informació contrària és errònia, pura desinformació."

Una multitud de persones a la frontera entre Polònia i Bielorússia (EFE/Oksana Manchuk)
Forta presència policial i militar a la banda polonesa de la frontera, mentre centenars de persones esperen al costat bielorús (EFE/Oksana Manchuk)


Crides del Kremlin a desescalar la tensió

Fins ara, les sancions europees a Lukaixenko no han fet gaire efecte a Bielorússia. Però tampoc n'han fet les amenaces del líder bielorús de tallar el subministrament de gas provinent de Rússia. El president rus, Vladímir Putin, ja va advertir que no ho toleraria.

Precisament el Kremlin ha fet crides en les últimes hores a desescalar la tensió a Bielorússia. En una conversa telefònica de gairebé dues hores, tant Putin com el president francès, Emmanuel Macron, han coincidit en la necessitat d'una "desescalada" de la crisi migratòria.

Els Estats Units han apel·lat al paper de Rússia i han instat Moscou a "utilitzar la seva influència" amb Bielorússia d'una manera "constructiva" per tal d'aconseguir que Minsk posi fi a les accions "inhumanes" cap a les persones migrants que hi ha a les portes de la UE.

Paral·lelament, Washington ha anunciat més sancions contra Bielorússia pel que ha qualificat d'"atacs a la democràcia" i un ús polític de migrants "en violació de les normes internacionals".

 

 

ARXIVAT A:
Bielorússia Unió Europea Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut