Manifestació a Berlín contra la directiva europea del copyright (Reuters)

La UE aprova la reforma de la llei del copyright, que amenaça l'internet lliure

Aquesta llei provocarà la censura prèvia, segons els activistes que hi estan en contra
Xevi Miró Actualitzat
TEMA:
Internet

La controvertida directiva que ha de regular el copyright a la Unió Europea s'ha aprovat al Parlament Europeu aquest dimarts. 348 vots a favor, 274 en contra i 36 abstencions han posat fi a un debat que feia més de dos anys que durava. Quan entri en vigor, les plataformes de contingut com Facebook, Twitter o YouTube seran corresponsables del que publiquen els usuaris .

Segons la Unió Europea, aquesta llei es fa per protegir els propietaris dels drets d'autor. Així ho publicaven a Twitter a principis d'aquesta setmana.

Segons la nota de premsa, "els autors i els grups editorials tindran el poder de negociar amb els gegants d'internet gràcies a la nova normativa dels drets d'autor que, a més, té garanties en la llibertat d'expressió".

Aquesta normativa s'haurà d'aplicar en un termini de dos anys, segons el ponent parlamentari Axel Voss, del Partit Popular Europeu.

Pedro Almodóvar, Isabel Coixet, Ennio Morricone i Bertrand Tavernier hi estan a favor.

Però científics i activistes a favor de la llibertat d'expressió ho veuen com una llei molt negativa que provocarà una censura prèvia dels continguts.

 

Julia Reda, diputada al Parlament Europeu pel Partit Pirata alemany i una de les activistes que més ha lluitat contra l'aprovació d'aquesta directiva, ha tuitejat:

Xnet, la plataforma que treballa pels drets digitals, la llibertat d'expressió i la neutralitat a la xarxa, ha apuntat:


Vinton Cerf, flamant Premi Internacional de Catalunya i un dels pioners d'internet, també hi està a en contra.

Amb aquesta normativa, segons els activistes per la llibertat d'expressió, les grans plataformes de continguts d'internet (YouTube, Instagram, Facebook i altres) aplicaran filtres preventius que bloquejaran la pujada dels continguts si són sospitosos de vulnerar els drets d'algun autor. Un grup d'acadèmics de centres de recerca líders de la Unió Europea han emès un altre comunicat:

L'article 11 busca la manera d'establir uns drets exclusius per als editors de premsa, tot i que aquests mateixos editors ja negocien drets exclusius amb contractes a part. Aquests drets addicionals frenaran la comunicació de notícies i afectarà negativament als seus autors.

En el mateix comunicat, els experts diuen que "malgrat que hi ha hagut millores respecte als primers esborranys de la llei, els articles 11 i 13 haurien de ser eliminats".

ARXIVAT A:
Internet Tecnologia Xarxes socials Google
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut