Angela Merkel parla amb Ursula von der Leyen i David Sassoli al Consell Europeu (EFE / Olivier Hoslet)

La UE desbloqueja les ajudes post-Covid després d'evitar el veto d'Hongria i Polònia

Llum verda als 750.000 milions per rellançar l'economia després que Budapest i Varsòvia han obtingut concessions en la vinculació dels fons per a la recuperació i el respecte a l'estat de dret
Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

Els socis de la Unió Europea han aconseguit tirar endavant les ajudes per a la recuperació posterior a la pandèmia després d'evitar el veto d'Hongria i Polònia. Finalment, Budapest i Varsòvia han obtingut concessions en el punt que vincula els fons europeus al respecte per l'estat de dret.

Amb aquest acord, es desbloquegen els 750.000 milions d'euros per rellançar l'economia després de la crisi del coronavirus i continua la tramitació del pressupost comunitari per al període 2021-2027.

Ho ha anunciat el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una piulada aquest dijous a la tarda:

 

 

Durant setmanes, els governs hongarès i polonès han bloquejat aquests diners perquè no volien que estiguessin condicionats al respecte a l'estat de dret que exigeix la UE.

Per convèncer Budapest i Varsòvia, els líders comunitaris han aprovat un document de conclusions que aclareix que la condicionalitat de l'estat de dret s'aplicarà de manera "objectiva, justa i imparcial" a tots els països. En cas que algun dels estats recorri al Tribunal de Justícia de la UE, la Comissió Europea no podrà proposar penalitzacions fins que hi hagi sentència.

Tanmateix, la regulació no es modifica. Per tant, per primera vegada es permetrà congelar les ajudes a un país en cas que hi hagi violacions de l'estat de dret que afectin el pressupost comunitari, si així ho proposa la Comissió i ho aprova una majoria qualificada dels socis.

 

Charles Michel i Josep Borrell se saluden aquest dijous a Brussel·les (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut