Imatge captada per un avió de l'exèrcit danès d'on hi ha hagut una de les fugues, al mar Bàltic (Danish Defence Command/Forsvaret Ritzau Scanpix/Re)

La UE diu que respondrà amb "màxima contundència" si confirmen el sabotatge al Nord Stream

Mentre diversos països parlen d'un atac intencionat i alguns acusen Rússia d'estar-hi al darrere Alemanya
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit que la Unió Europea respondrà contundentment si es demostra que les fugues als gasoductes Nord Stream 1 i 2 al mar Bàltic han estat provocades per un acte de sabotatge.

"Qualsevol interrupció deliberada de la infrastructura energètica europea activa és inacceptable i conduirà a la resposta més contundent possible"

En la mateixa línia, l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha afirmat que "tota la informació disponible indica que aquestes fugues són el resultat d'un acte deliberat". Borrell ha insistit que la Unió Europea ajudarà a "investigar què ha passat".

Les tres fugues van tenir lloc aquest dilluns de manera pràcticament simultània als gasoductes Nord Stream 1 i 2, que porten gas rus des de la costa d'aquest país fins a Alemanya. 

Tot i que de moment es desconeixen les causes de l'incident, totes les sospites apunten a un atac intencionat contra aquesta infraestructura energètica europea. Així ho defensen tant Alemanya com Dinamarca i Suècia, països per on passen els conductes danyats.

Les explosions als gasoductes s'han localitzat en aigües territorials de Dinamarca i Suècia (CCMA)

Fins i tot, des de l'Institut per a l'Estratègia i la Seguretat Marítima de la Universitat de Kiel, al nord d'Alemanya, s'ha apuntat que Rússia és l'únic possible autor del sabotatge.

La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha assegurat que les fugues estan "clarament causades per accions deliberades" i no pas per un accident. També la seva homòloga sueca, Magdalena Andersson, ha declarat que "el més probable és que es tracti d'un sabotatge". Altres governs de la zona, com el de Noruega, també s'han manifestat en aquest sentit. Polònia i la mateixa Ucraïna han anat més enllà i han acusat directament Rússia d'estar al darrere dels atacs.

Pel govern suec, és difícil imaginar que les fugues siguin accidentals (TT News Agency/Fredrik Persson/Reuters)

I per part de l'OTAN, el seu secretari general, Jens Stoltenberg, ha assegurat que seguiran de prop aquest incident, que també ha qualificat de "sabotatge". De fet, Stoltenberg ja ha abordat amb el ministre de Defensa danès, Morten Bodskov, la protecció d'infraestructures "crítiques" dels països aliats.

Stoltenberg i Von der Leyen a Brussel·les, aquest dilluns (Yves Herman/Reuters)

D'altra banda, l'empresa operadora del gasoducte, Nord Stream AG, amb seu a Suïssa, ha assegurat que està mobilitzant "tots els recursos necessaris per estudiar les causes de l'incident i avaluar-ne els danys". Tot i això, també reconeix que a hores d'ara és impossible preveure un calendari per restaurar la infraestructura de gas.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Unió Europea
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut