La UE, el principal client de Rússia durant la guerra: 85.000 milions per a combustibles
- TEMA:
- Rússia
La Unió Europea ha estat el principal finançador de Rússia en els sis primers mesos de la guerra a Ucraïna. És el càlcul del Centre de Recerca sobre Energia i Aire Net (CREA), que recull la informació sobre les exportacions russes de petroli, gas i carbó.
Entre el febrer i l'agost, Rússia ha ingressat 158.000 milions d'euros per aquest concepte; d'aquests diners, més de la meitat, 85.000 milions, corresponen a compres de països europeus. De fet, segons CREA, el cost de la invasió per a Rússia és d'uns 100.000 milions d'euros, i bona part s'hauria pogut "cobrir" amb els ingressos de les exportacions de combustibles a la UE.
La Xina ha comprat gas, petroli i carbó per valor de 35.000 milions d'euros; Turquia n'ha comprat per valor de 11.000 milions; l'Índia, per 7.000 milions (sobretot petroli), i Corea del Sud, per 2.000 milions.
Espanya compra gas natural liquat
Dins la UE, destaquen les compres d'Alemanya, que malgrat la reducció del consum s'ha gastat 19.000 milions d'euros en combustibles russos.
La segueixen en el rànquing els Països Baixos, Itàlia, Polònia i França. Espanya ocupa el vuitè lloc, amb 3.000 milions. Ara bé, és el tercer país en importacions de gas natural liquat a través de vaixells.
Baixen les importacions però puja el preu
Segons càlculs de CREA, les exportacions energètiques han aportat 43.000 milions d'euros nets al pressupost federal de Rússia des de l'inici de la guerra. És cert que les exportacions a Europa s'han reduït un 35% a mesura que han passat els mesos, però els increments de preu li han permès continuar obtenint importants ingressos. En conjunt, els països de la UE, l'OTAN i el G7 van representar el 56% de les exportacions russes entre juliol i agost: l'any passat, abans de la invasió a Ucraïna, representaven el 75% de les seves vendes.