
La UE identifica punts d'extracció de minerals estratègics per no dependre de la Xina: set a Espanya
Espanya es perfila com un estat clau en la producció dins de la Unió amb set projectes seleccionats

Montse Bassa Alemany
Periodista de la secció d'Internacional de TV3
Per primer cop, la Comissió Europea ha seleccionat 47 projectes que permeten identificar llocs d'extracció de minerals estratègics, alguns d'ells dels anomenats "minerals de terres rares" al continent.
Es reparteixen entre 13 estats europeus. Dels 47 projectes identificats, n'hi ha set a Espanya, cap a Catalunya.
Són punts d'extracció de minerals estratègics com el liti, manganès, coure, níquel grafit, cobalt i altres materials considerats crítics o estratègics. Estan situats a Galícia --mina Doade--, Extremadura --Las Navas, P7 Metals i Aguablanca--, Castella-la Manxa --El Moto-- o Andalusia --Cobre las Cruces i Circular.
De fet, Espanya es troba, juntament amb França, Portugal, Itàlia, Suècia i Noruega, entre els estats membres amb més projectes seleccionats.

Des de la indústria neta fins a les armes
Per la Comissió, tenir coneixement d'on es troben aquestes matèries primeres i planificar-ne l'extracció és crucial pel seu futur econòmic i tecnològic.
Aquestes mines poden ser clau per a un ventall molt ampli d'indústries. Per exemple: un telèfon intel·ligent pot contenir fins a 50 tipus diferents de metalls, que contribueixen a la seva mida, pes o capacitats.
També en depenen sectors relacionats amb les economies "verdes": la construcció de plaques solars, aerogeneradors, vehicles elèctrics o aparells per a una il·luminació eficient i sostenible. I també són molt preuats en la indústria d'armament o l'aeroespacial.
L'amenaça xinesa
Amb la identificació d'aquests 47 projectes es vol reduir la dependència dels materials de terres rares respecte a la Xina i donar valor als jaciments europeus.
Al darrere també hi ha la voluntat de garantir-ne el subministrament en el futur, explotant recursos que ara només estan identificats sobre el terreny.
Actualment, per exemple, el 97% del magnesi que arriba a Europa prové de la Xina. I el 63% del cobalt s'extreu de la República Democràtica del Congo.

Inversió prevista: 22.000 milions
Els projectes seleccionats rebran l'impuls econòmic de la UE, que ha anunciat una inversió estimada de 22.000 milions d'euros.
Se subvencionarà l'extracció, el processament i el reciclatge. A part, també hi haurà més facilitats perquè les empreses obtinguin els permisos. La llista de localitzacions se supervisarà i està oberta a modificacions en el futur.
Recupera el "30 minuts" sobre "La febre dels metalls" per aprofundir en aquesta temàtica
- ARXIVAT A:
- Unió Europea