La UE investiga els riscos de TikTok Lite: com funciona i per què genera dubtes
- TEMA:
- TikTok
La Comissió Europea investiga els riscos de la nova aplicació de TikTok a Espanya, que paga amb punts i recompenses als usuaris per veure vídeos. TikTok Lite, la nova aplicació de la companyia xinesa ByteDance, anima els usuaris a visualitzar continguts i a convidar els seus amics a registrar-se, a canvi de punts que poden bescanviar per targetes regal.
Aquests punts es poden bescanviar per recompenses com targetes regal d'Amazon o per diners a través de Paypal. Tanmateix, es permet l'opció de donar aquests diners a creadors de contingut de la mateixa xarxa social.
Ara, Brussel·les vol estudiar l'impacte que pot tenir això entre els menors i com ha treballat la companyia per mitigar els riscos a què s'exposen. I és que la nova llei de serveis digitals obliga les grans plataformes a elaborar avaluacions d'impacte abans d'implementar nous serveis a la Unió Europea.
Com funciona TikTok Lite?
TikTok Lite es distingeix de l'aplicació principal pel seu logotip, que introdueix un petit llamp de color blanc a la part superior esquerra de la imatge.
El sistema d'interactivitat entre l'usuari i l'aplicació consisteix a animar qui utilitza l'app a visualitzar continguts, convidar els seus amics a registrar-se i altres accions premiades amb un sistema de punts.
Un cop s'obre l'aplicació, només cal iniciar sessió amb el mateix compte de TikTok i accedir al centre de recompenses, on s'indica pas per pas què s'ha de fer per començar a guanyar punts. Entre d'altres, posar "m'agrada" a 3 vídeos atorga 80 punts, i iniciar sessió durant deu dies seguits permet obtenir 3.000 punts.
La manera més eficaç d'aconseguir aquests punts és convidar amics perquè es descarreguin l'app. El saldo de punts de cada compte pot ser consultat i utilitzat en qualsevol moment per bescanviar-los, així com donar-los a altres creadors de contingut a TikTok.
Per què ho investiga la Unió Europea?
La nova plataforma està al punt de mira de la Comissió Europea. Ara, investiguen la companyia per determinar si compleix amb les obligacions de transparència i protecció de menors d'edat que fan ús d'aquest servei, que promou la participació dels usuaris de manera massiva, ara, a més, premiant-ho amb recompenses econòmiques.
Aquest dimecres s'ha anunciat la investigació a la plataforma amb la finalitat de conèixer l'impacte de TikTok Lite entre els menors i com s'ha treballat des de la companyia per minimitzar els riscos als quals estan exposats.
Ho fan en el marc de la nova Llei de Serveis Digitals (DSA), que obliga les plataformes grans a fer avaluacions de l'impacte abans d'implementar definitivament nous serveis dins la Unió Europea.
TikTok té fins al 26 d'abril per emetre un informe amb les dades de l'impacte de TikTok Lite i de com es protegeix els menors per evitar els comportaments addictius.
Una aplicació controvertida
Aquesta no és, ni de bon tros, la primera polèmica en què s'ha trobat immersa la companyia ByteDance en relació amb TikTok. El 2023 Amnistia Internacional alertava que la plataforma abocava els usuaris a "espirals infinites de vídeos tristos". El mes de maig d'aquest mateix any, Montana va convertir-se en el primer estat d'Amèrica del Nord que prohibia TikTok pels seus vincles amb la Xina.
Ja el 2024, el març passat, Joe Biden va anunciar que estava disposat a prohibir la plataforma als Estats Units si no es desvinculava de la matriu xinesa.
I és que TikTok no ha estat exempta de polèmiques també pel tractament, poc transparent, de les dades dels usuaris i per la seva seguretat: l'aplicació recull una quantitat ingent de dades dels usuaris que, en principi, tracta de forma molt diferent depenent de la seva procedència.
A la Xina, per llei, està obligada a donar accés a les dades que emmagatzema als seus servidors al govern del partit comunista. La resta de servidors els té localitzats als Estats Units, Malàisia i Singapur.
La sospita que el govern xinès espiava l'activitat dels usuaris dels EUA va obligar-los a fer que, des del juliol del 2022, totes les dades d'usuaris nord-americans es quedessin als Estats Units, en la "infraestructura de núvol dels Estats Units d'Oracle" on només té accés "l'equip de seguretat de dades dels EUA de TikTok". Les dades d'usuaris europeus també es gestionen des dels EUA i aquest 2024 planegen començar "a migrar-les a tres centres de dades a Dublín i Noruega".
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials Tecnologia TikTok Unió Europea