May intenta convèncer als seus homòlegs europeus per prorrogar el Brexit (Reuters)
May intenta convèncer els seus homòlegs europeus per prorrogar el Brexit (Reuters)
Brussel·les

La UE accepta prorrogar el Brexit fins al 22 de maig només si Londres aprova l'acord

Els líders comunitaris condicionen la pròrroga a l'aprovació del pacte de retirada la setmana que ve al Parlament britànic

RedaccióActualitzat

Theresa May demanava endarrerir el Brexit fins al 30 de juny, però la Unió Europea només està disposada a concedir una pròrroga fins al 22 de maig, quatre dies abans de les eleccions europees. Brussel·les, però, ho condiciona a l'aprovació, la setmana que ve al Parlament britànic, de l'acord que la cambra ja ha rebutjat dos cops.

En cas que la Cambra dels Comuns no doni el vistiplau al text, Londres té com a límit el 12 d'abril per decidir si participa en les eleccions al Parlament Europeu o bé si opta per sortir de la Unió sense acord.

La pròrroga dels Vint-i-set, per tant, contempla dos escenaris.

 

 

Si finalment el Regne Unit opta per convocar eleccions europees, haurà d'indicar davant la UE quins plans té sobre el Brexit i s'obriria la porta a una extensió llarga. May hauria d'argumentar aquesta extensió, que podria arribar als cinc anys, coincidint amb el final de la legislatura a l'Eurocambra.

En aquest cas, tornaria a quedar en mans dels Vint-i-set si concedeix aquesta ampliació llarga, que implicaria que el Regne Unit compti amb eurodiputats en el Parlament Europeu sorgit de les eleccions del maig vinent i que hi hagi un comissari britànic en la futura Comissió Europea.


Sis hores de cimera

La cimera de Brussel·les s'ha allargat durant gairebé sis hores. May ha intentat convèncer els líders europeus i ja entrava decidida i amb un objectiu:

"Soc aquí avui per demanar als meus col·legues una pròrroga curta de l'article 50 fins a finals de juny. Una pròrroga curta donaria al Parlament el temps per prendre la decisió final per complir amb el resultat del referèndum."

Però des de la UE es planteja la data límit del 22 de maig perquè el Regne Unit ja no sigui estat membre quan es facin les eleccions al Parlament Europeu. Segons fonts diplomàtiques, aquesta data l'ha posat sobre la taula el president del Consell Europeu, Donald Tusk, I no s'espera que aquesta proposta es modifiqui durant la reunió dels caps d'estat i de govern.

Més difícil de complir és l'altra condició que posa Brussel·les si tenim en compte els precedents: una tercera votació al Parlament britànic on es doni el vistiplau a l'acord sobre el divorci.
 

Macron arribant a la cimera (EFE)

Els líders alerten del risc d'un Brexit caòtic si això no passa, com advertia el president francès, Emmanuel Macron:

"En cas de vot negatiu britànic, aniríem cap a un no acord. Ho sabem tots. I és absolutament essencial ser clars en aquest moment."

 

 

Malestar a Londres
 

John Bercow, president del Parlament britànic: "Tots vostès ho estan fent tan bé com poden" (Reuters)

A Londres, molts diputats britànics han mostrat el seu malestar amb May, que aquest dimecres els va acusar de portar el Regne Unit fins a la situació actual. S'hi ha referit el mateix president del Parlament de Westminster, John Bercow.

"Ningú de vostès és un traïdor. Tots vostès ho estan fent tan bé com poden. L'únic deure de cadascun dels membres del Parlament és fer el que ell o ella creu que és correcte. En la meva opinió, no hi ha res més a afegir."

Això pel que fa als diputats. Entre els ciutadans tampoc es veu gens clar el futur del Regne Unit. Una petició popular penjada a la web del Parlament per revocar el Brexit ha superat aquest dijous els dos milions de signatures, molt més de les 100.000 necessàries per considerar el seu debat al Parlament.

 

 


 

El dilema de mai acabar (Reuters)

ARXIVAT A:
BrexitUnió EuropeaTheresa MayEleccions europees 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut