La UE permetrà que grans empreses posin l'etiqueta verda a inversions en gas i nuclears

La Comissió Europea inclou el gas natural i les nuclears en el catàleg d'inversions en energia verda i ho seran de manera transitòria fins al 2030 el gas i fins al 2045 la nuclear
Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

La Comissió Europea inclou el gas natural i les nuclears en el catàleg d'energies verdes de manera transitòria fins a completar la transició cap a les renovables, el 2030. Això, que de moment és una proposta que tirarà endavant si la gran majoria de països membres no ho frenen, permetrà que les empreses privades que hi inverteixin es beneficiïn fiscalment de l'etiqueta sostenible per a la transició energètica.

Ha costat més d'un any que la Comissió decidís a quines energies posa l'etiqueta de verdes. La decisió no era fàcil perquè, efectivament, era controvertit incloure el gas i la nuclear en aquesta classificació. Però al final ho ha fet i es justifica perquè diu que són energies imprescindibles mentre no hi ha prou renovables per arribar a ser climàticament neutres el 2050.

Des de Brussel·les s'ha insistit molt a posar dates i ho fa per remarcar el caràcter transitori de la decisió d'aquest dimecres. Diu que el gas només es considerarà sostenible fins al 2030 i la nuclear, fins al 2045. A més, limita les emissions de CO₂ per a les plantes de gas i a les nuclears les obliga a tenir cementiris de residus.

Res d'això satisfà els crítics, que ho consideren un rentat de cara que posa en risc la lluita contra el canvi climàtic, com ja han expressat aquest matí des del partit dels Verds. Ho titllen de "greenwashing"

I de crítics n'hi ha no només entre activistes pel clima sinó també entre els diferents governs europeus. Àustria, Luxemburg, Dinamarca i Espanya s'oposen a aquest etiquetatge d'energies verdes, això que es coneix com a "taxonomia", però de moment no tenen prou majoria al Consell Europeu per bloquejar-ho, tot i que amenacen de portar la decisió als tribunals. 

Es pot aturar aquesta decisió?

Per aturar aquesta decisió, caldrien vint estats membres que representin el 65% de la població o una àmplia majoria a l'Eurocambra. Si l'oposició no és suficient per bloquejar la proposta, entrarà en vigor.

La Comissió, tot i això, defensa la seva decisió com un mal menor, ja que gas i nuclear emeten menys que el carbó i perquè estimularà la inversió privada en el camí transitori cap a la plena energia verda, com apunta Mairead McGuinness, comissària de Serveis Financers:

"Entre els estats membres, n'hi ha que fan servir energia nuclear i d'altres que no. D'altres tenen gas, d'altres, carbó... és una barreja evident. El que intentem amb aquest instrument, i que esperem que funcioni, és dir als inversors privats que no es limitin a invertir en les energies verdes -que és el més important- sinó que també ho facin en les que tindran un paper en la transició."

Fins ara, el quadre de les fonts d'energia de la Unió Europea indica que més d'un terç prové del petroli. A l'altre costat de la balança hi ha les renovables amb un 15%. Doncs bé, el que proposa la Comissió és que el 22% del gas natural i el 13% de la nuclear, canviïn de bàndol, passin al costat de les energies netes i qualsevol inversió que es faci en aquests sectors sigui considerada verda.

 

Els dos països que més interès tenien que la Comissió fes la proposta que ha fet són França i Alemanya. França perquè defensa l'energia nuclear i Alemanya perquè aposta pel gas. Si aquesta proposta s'aprova, França podrà tirar endavant el seu pla d'ampliació de centrals nuclears amb el segell que són inversions verdes. 

ARXIVAT A:
Unió Europea Crisi climàtica Energia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut