La UE proposa eliminar l'IVA dels vehicles elèctrics per promoure'n la venda

Els venedors de cotxes de Catalunya ho celebren, mentre els fabricants voldrien que la indústria catalana els produís

RedaccióActualitzat

La crisi del coronavirus ha paralitzat també el sector de l'automòbil: les vendes de vehicles nous a Catalunya van caure un 97% a l'abril, i un 70% al març, xifres de descens mai vistes.

També ha afectat les vendes de cotxes elèctrics: durant l'abril, a Catalunya, se'n van vendre només 32, cosa que representa una baixada del 78% respecte a l'any passat.

El del vehicle elèctric és un sector que portava una evolució positiva moderada però constant, amb increments de vendes cada mes. En canvi, de gener a abril han caigut un 21% respecte a l'any passat.

Eliminar l'IVA

I precisament ara la Comissió Europea acaba de posar sobre la taula la proposta d'eliminar l'IVA d'aquest vehicles, amb la intenció d'incentivar-ne les vendes i que augmenti la quota de mercat.

Aquest anunci ha estat molt ben rebut per Fecavem, la patronal catalana de venedors de cotxes: el seu president, Jaume Roura, considera que farà decantar els ciutadans perquè es comprin aquest tipus de vehicles:

"Aquest cotxe que avui es desfasa per un tema de fabricació, si li rebaixem la part impositiva, automàticament l'equilibrarem més, i automàticament el comprador que vulgui anar amb un vehicle elèctric tindrà més facilitat."

Jaume Roura, president de Fecavem


A Espanya és del 21%

Brussel·les encara ha d'explicar a quins sectors concrets beneficiaria la mesura en cas de tirar endavant, si només els elèctrics, o també els híbrids, els d'hidrogen o els de gas.

També com afectaria cada territori. A la majoria de països comunitaris, l'IVA que s'aplica a la compra de vehicles nous se situa a l'entorn del 20%. A Luxemburg és dels més baixos, i a Hongria, dels més alts.

 

A Espanya, els cotxes estan gravats amb un tipus d'IVA del 21%. Aquí, la rebaixa del preu podria oscil·lar entre 5.000 i 8.000 euros segons el model.

La recàrrega, l'altre gran problema

A banda del preu, l'altre obstacle perquè es generalitzin són les infraestructures de recàrrega ràpida. La Unió Europea també s'ha compromès a instal·lar 2 milions de punts els pròxims 5 anys.

Els fabricants aplaudeixen la proposta, però demanen més: Josep Maria Vall, president del Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya, reclama que aquests vehicles no s'hagin d'importar:

"Tothom ho està intentant, però no s'ha aconseguit. Per tant, el que ens interessa és que la indústria sigui forta, i perquè la indústria sigui forta ens fa falta, si volem electrificar el país, és que es fabriquin vehicles elèctrics aquí."

Josep Maria Vall, president del Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya

La proposta d'eliminar l'IVA dels vehicles elèctrics no és nova. Noruega i Canàries ho fan des de fa temps amb resultats satisfactoris, mentre el govern espanyol ho està estudiant.

ARXIVAT A:
MobilitatMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut