Brussel·les

La UE proposa l'enviament d'una força de pau a Geòrgia

La UE ha manifestat que està preparada per comprometre's "sobre el terreny" per tal d'aconseguir una solució "pacífica i estable als conflictes a Geòrgia", segons un esborrany de conclusions de la reunió dels ministres d'Afers Estrangers dels 27 a Brussel·les. Els 27 han aprovat l'acord d'alto el foc aconseguit per Sarkozy i han proposat l'enviament d'una força militar europea d'interposició per separar els combatents. La UE ha encarregat a Solana la concreció d'aquesta força. Hores després que s'acordés l'alto el foc, Geòrgia ha acusat Rússia de no respectar el compromís de retirar les tropes del seu territori i ha denunciat diverses accions militars.

Actualitzat
El text que prepara la UE encarrega al cap de la diplomàcia europea, Javier Solana i a la Comissió Europea la preparació de propostes per concretar aquest compromís, que serà discutida a la reunió de responsables d'Afers Estrangers el 15 de setembre.

Els 27 han reiterat en aquest document que tant les tropes russes com les georgianes han de tornar a les posicions que tenien abans de l'inici de les hostilitats.

El cap de la diplomàcia europea, Javier Solana, ha insistit que en aquest moment és fonamental, dins del conflicte d'Ossètia del Sud, que Geòrgia i Rússia respectin l'alto el foc "amb totes les conseqüències". Segons Solana, que ha participat en la reunió de ministres europeus d'Afers Estrangers que analitza el conflicte, el missatge de la Unió Europea és "clar" i se centra en la necessitat de mantenir l'alto el foc i que les parts l'apliquin de forma "total". "Després caldrà veure com es pot arribar a un acord polític, però el primer és que l'alto el foc es mantingui", ha declarat en arribar a la reunió a Brussel·les.

Abans de la reunió, el ministre d'Afers Estrangers britànic, David Milliband, ha considerat que la UE ha "d'estar preparada" per un possible enviament d'una força de pau a Geòrgia. Segons el ministre, cal deixar clar que "l'ús de la força no és una manera adequada de resoldre les disputes internacionals".

Endurir el llenguatge contra Rússia

El Regne Unit s'ha sumat a les veus d'Europa de l'Est sobre si cal replantejar-se les relacions de la Unió Europea amb Moscou. Mentre, els Estats Units endureixen el llenguatge i han amenaçat Moscou amb represàlies, com ara qüestionar la presència de Rússia al G-8 i a l'OCDE i l'ingrés a l'Organització Internacional del Comerç.

Per la seva banda, el comissari europeu d'Ampliació, Olli Rehn, ha valorat el cessament d'hostilitats i la tornada a la pau i ha agraït a Sarkozy la feina feta, així com també la del seu ministre d'Afers Estrangers, Bernard Kouchner.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut