Cues a la frontera entre Hongria i Àustria, aquest dimarts
Cues a la frontera entre Hongria i Àustria, aquest dimarts (Reuters / Leonhard Foeger)

La UE tancarà les fronteres exteriors durant 30 dies per frenar el coronavirus

Els líders dels 27 acorden en una reunió per videoconferència una inversió de 37.000 milions per pal·liar els efectes de la pandèmia

Actualitzat

Els caps d'estat i de govern europeus han ratificat el tancament de fronteres exteriors per terra, mar i aire que va proposar aquest dilluns la Comissió Europea. Amb l'objectiu de frenar l'avenç del coronavirus, cap ciutadà extracomunitari podrà entrar a la Unió Europea durant els propers 30 dies.

La mesura, que entra en vigor immediatament, blinda les fronteres exteriors de la UE, justament en un moment en què moltes de les interiors també ho estan perquè diversos països han recuperat el control fronterer.

 

 

Tots els estats han estat d'acord en una sèrie de normes que ha posat la Comissió: s'ha de deixar que tothom qui vulgui pugui tornar al seu país; els treballadors transfronterers no han de tenir cap problema per moure's, i també hi ha d'haver carrils ràpids per a les mercaderies essencials, per tal que no els afectin les retencions que s'han començat a generar a les fronteres.

 

Control fronterer al túnel del Somport, a Osca, a la frontera amb França
Control fronterer al túnel de Somport, a Osca, a la frontera amb França (EFE / Javier Blasco)

 

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha explicat que, per limitar l'expansió del virus, s'han aprovat les directrius proposades per la Comissió sobre gestió de fronteres per tal de garantir el pas de medicines, aliments i béns:

"Reafirmem la necessitat de treballar junts i fer tot el que sigui necessari per afrontar la crisi i les seves conseqüències."

Els socis comunitaris es coordinaran a nivell d'ambaixades per poder repatriar tots els ciutadans europeus que siguin a d'altres llocs del món i tinguin dificultats per tornar a casa.

 

El president del Consell Europeu, Charles Michel
El president del Consell Europeu, Charles Michel (EFE / Stephanie Lecocq)

 

Inversió de 37.000 milions

També a proposta de la Comissió Europea s'ha aprovat una inversió de 37.000 milions, dels quals Espanya en podrà utilitzar 4.145 milions, per pal·liar l'efecte de la pandèmia sobre les petites i mitjanes empreses, el sistema sanitari i l'ocupació.

El pla de la Comissió, que necessita l'aprovació de l'Eurocambra, recull que els països puguin utilitzar 8.000 milions que ja han rebut en fons estructurals però que, en no haver-los utilitzat, en condicions normals haurien de retornar a Brussel·les al maig o al juny.

 

 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha qualificat la situació econòmica d'"extremadament greu", però s'ha mostrat esperançada sobre la utilitat de les mesures aprovades:

"El marc temporal per a l'ajuda de cada Estat donarà flexibilitat als països per poder donar suport a les empreses."

 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen (EFE / Stephanie Lecocq)

 

Fabricació de més material mèdic

A banda del tancament de fronteres, a la cimera feta per videoconferència els 27 també han aprovat potenciar la fabricació de material mèdic i de medicaments.

Una altra mesura aprovada és un augment de la inversió per trobar la vacuna contra el coronavirus. En aquest sentit, els líders urgeixen a compartir informació per poder "desenvolupar una vacuna que estigui disponible per a tots els qui la necessitin".

 

 

I també un compromís per fer tot el que calgui per aturar les conseqüències econòmiques que està tenint la crisi sobre els treballadors i les empreses.

La reunió entre els líders europeus ha durat unes tres hores. La setmana que ve es tornaran a reunir per mantenir una coordinació en la resposta a la crisi.

 

Controls a la frontera entre Espanya i Portugal, a Fuentes de Oñoro
Controls a la frontera entre Espanya i Portugal, a Fuentes de Oñoro (EFE / Carlos García)

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCoronavirus
Anar al contingut