La UE vol debatre si la vacuna de la covid ha de ser obligatòria: "Cal una posició comuna"
Ho ha dit la presidenta de la Comissió Europea després que Grècia hagi decidit obligar els més grans de 60 anys a posar-se-la
La implantació de la vacunació obligatòria contra la covid està avançant a poc a poc a la Unió Europea: Itàlia i França van començar amb els treballadors sanitaris, Àustria ha obert el camí a generalitzar-la, aquest dimarts s'hi han afegit Grècia i Alemanya, i la mateixa Comissió Europea, la CE, ho ha posat sobre la taula aquest dimecres.
El motiu és l'augment de casos i també de morts en els països on hi ha menys percentatge de vacunació, i també l'arribada al continent de la variant òmicron, una incògnita que fa por.
"És un debat que cal tenir"
Se n'ha encarregat la mateixa presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, que ha assegurat que, tot i que és una decisió de cada país, ella considera que "és un debat que cal tenir", perquè només el 66,2% de la població està vacunada:
"Fa dos o tres anys no m'hauria imaginat de presenciar el que veiem ara, que tenim una pandèmia terrible i vacunes però no es fan servir adequadament a tot arreu, cosa que comporta un enorme cost sanitari."
Brussel·les demana obrir el debat sobre la vacunació obligatòria contra la covid-19 al conjunt de la UE
Jordi Baró Ruibal (@jordibaro) December 1, 2021
"És comprensible i apropiat liderar aquesta discussió. Cal un enfocament comú", defensa @vonderleyenhttps://t.co/Y0TVZBMK85 pic.twitter.com/iZS4sz2u60
Grècia: vacuna obligatòria a partir de 60 anys
El debat l'ha reobert la decisió del govern de Grècia d'obligar les persones més grans de 60 anys a vacunar-se, i als que el 16 de gener no ho hagin fet, els imposaran una multa mensual de 100 euros.
Ho ha anunciat aquest dimarts el primer ministre Kyriakos Mitsotakis, que ha assegurat que "és una mesura de protecció, no de càstig", i els ha animat a anar als centres de vacunació:
"Tindran la màxima prioritat en el sistema per ser vacunats, però, en cas contrari, cada mes se'ls imposarà una multa administrativa de 100 euros."
El govern calcula que hi ha unes 520.000 persones més grans de 60 anys que encara no s'han vacunat, i assegura que els diners recaptats es destinaran a finançar hospitals públics.
En un país on la pensió mitjana és al voltant dels 700 euros bruts mensuals, el govern espera que la mesura els faci fer el pas.
100 morts cada dia
La situació a Grècia és preocupant: han estat tot el novembre fregant els 7.000 contagis diaris, el doble que en les dues onades que han tingut fins ara, fa un any i a l'abril.
I pel que fa a morts, estan en un centenar diari, similar a aquestes onades anteriors. Aquest dilluns, per exemple, hi va haver 104 morts, i ara hi ha 657 persones amb respiradors a l'UCI.
La vacunació amb pauta completa a Grècia està ara mateix en el 63%, i en el 83% en la franja superior als 60 anys, i el govern posa com a exemple a seguir Portugal, que està al 98%.
Ara caldrà veure si la implantació de la mesura té èxit. De moment no hauria de tenir problemes per aprovar-se al Parlament, malgrat que l'oposició ja s'hi ha mostrat contrària.
A Grècia la vacunació ja és obligatòria des del setembre per als treballadors sanitaris i els que treballen a les farmàcies.
Alemanya: el nou canceller impulsa l'obligatorietat
A Alemanya ha estat el futur canceller, Olaf Scholz, el que aquest dimarts ha impulsat el debat sobre la vacunació obligatòria, que vol que estigui vigent entre el febrer i el març per a alguns perfils professionals.
Scholz, que preveu prendre possessió del càrrec la setmana que ve, ho ha explicat a la televisió després de reunir-se telemàticament amb Angela Merkel i els líders dels lands:
"Estem en una situació molt greu i hem d'actuar amb serietat. Si estiguéssim per sobre del 80% de població immunitzada no hi hauríem de recórrer."
I és que aquest novembre les infeccions a Alemanya s'han enfilat a xifres mai vistes durant la pandèmia, amb diàries fregant o superant els 70.000 casos nous els últims dies:
La mortalitat encara és lluny dels pitjors moments, però la incidència acumulada ha arribat en alguns estats als 936 casos i fins als 1.268 per 100.000 habitants a 7 dies.
Ara mateix a Alemanya hi ha un 68,5% de població vacunada, i Scholz s'ha compromès a elaborar un projecte de llei abans d'acabar l'any per obligar a vacunar almenys els professionals sanitaris.
A favor de la mesura hi ha alguns estats alemanys, que l'han demanada, però fins ara tant el govern sortint com els partits de la coalició que donen suport a Scholz s'hi han oposat.
La intenció de Scholz és que al Parlament hi hagi llibertat de vot per aconseguir el màxim de suport a la llei, i en paral·lel posar fins a 30 milions de dosis de vacunes abans que acabi l'any.
De moment Scholz, Merkel i els líders dels lands es tornaran a reunir aquest dijous per activar noves restriccions, com limitar aforaments i tancar l'oci nocturn si pugen les infeccions.
Àustria: tota la població al febrer
El primer país de la UE que ha decidit convertir la vacunació en obligatòria de manera generalitzada ha estat Àustria: a partir del febrer tots els residents al país hauran d'estar vacunats.
Ho va anunciar el govern austríac fa dues setmanes, quan la incidència acumulada a 14 dies era pràcticament la més alta de la UE: 1.602 casos per 100.000 habitants.
Segons algunes informacions, l'esborrany de la llei que està elaborant el govern per convertir la vacunació en obligatòria contempla multes de fins a 7.200 euros.
Tota la població està confinada
Una setmana abans havien decretat el confinament a casa dels no vacunats, però pocs dies després van fer-lo extensiu a tota la població.
Precisament aquest dimarts el govern ha decidit allargar aquest confinament 10 dies més, fins al 10 de desembre.
67% de població vacunada
El confinament ha aconseguit fer baixar de 15.000 a 9.000 els contagis diaris, però el problema és què passarà quan s'aixequi, perquè només hi ha el 67% de la població vacunada, una de les xifres més baixes de la UE.
Pel que fa a aquesta onada, Àustria té una corba molt similar a la d'Alemanya: la mortalitat ha quedat molt lluny de la pitjor al país, ara fa un any, però els contagis han duplicat de llarg les pitjors xifres de llavors:
Itàlia i França
La vacunació obligatòria va començar a Europa pels treballadors sanitaris: Itàlia va obrir el camí exigint un certificat de vacunació o de test de coronavirus o d'haver passat la malaltia.
Aquest setembre s'ha ampliat a mestres i professors, i a l'octubre també a tota mena de treballadors.
De fet, no és estrictament obligatori vacunar-se, però s'ha convertit en pràcticament impossible poder treballar sense haver-se vacunat o haver passat la malaltia.
Com Grècia, també França va començar al setembre pels treballadors sanitaris, obligant-los a vacunar-se si no volien quedar-se sense feina i sou si no ho feien.
Aquí, de moment, no
És un debat que, de moment, ni a Catalunya ni a Espanya no es planteja, també perquè aquí ja s'han aconseguit uns alts percentatges de vacunació que, de moment, estan evitant que la pandèmia revifi com al centre i l'est d'Europa.