La UE vol obligar els estats a comprar conjuntament un 15% del gas per abaixar-ne el preu

S'hauria de comprar conjuntament almenys aquest percentatge de cara a l'hivern de l'any que ve, i els propers mesos se'n limitaria el preu
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Comissió Europea

La Comissió Europea ha proposat aquest dimarts que almenys el 15% de les compres de gas natural per omplir les reserves de cara a l'hivern de 2023-2024 es facin a través d'una plataforma conjunta en què els països de la unió usin el seu poder de mercat per abaratir el preu de l'hidrocarbur.

Així mateix, pensant en els pròxims mesos, planteja un topall "dinàmic" i temporal al preu del gas, semblant al model que ja s'està aplicant a la península Ibèrica.

Serviria per limitar el preu als mercats en què es negocien els contractes de gas natural, amb l'objectiu d'aconseguir rebaixar-ne la cotització, i abaratir així la factura elèctrica de llars i empreses.

"Sobre la base del marc de les mesures actuals de reducció de la demanda, ha arribat el moment de posar en marxa un mecanisme així", justifica la Comissió.

La nova bateria de propostes les portarà l'executiu comunitari a la cimera de caps d'Estat i de Govern d'aquest dijous i divendres, en què els líders volen pactar actuacions que ajustin els preus desorbitats del gas natural.


Compres conjuntes i solidaritat

A més de plantejar compres conjuntes dels estats, la Comissió Europea també vol animar les companyies energètiques a posar en marxa un "sistema voluntari de compres" o consorci en què aprofitin també el seu poder conjunt de negociació respectant les regles comunitàries de competència.

D'altra banda, la proposta de reglament de Brussel·les planteja un model obligatori de solidaritat entre els estats membres que s'utilitzaria en casos d'emergència quan no hi hagi acords bilaterals de col·laboració entre països.

"Hauríem de tenir quaranta acords de solidaritat d'aquest tipus, però només en tenim sis. No n'hi ha prou en una crisi d'aquest calibre", ha justificat en una roda de premsa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Ara Brussel·les vol tancar aquesta llacuna amb normes estandarditzades per a tothom (que s'aplicarien en absència de pactes bilaterals) i també dotar-se de poders per repartir gas per tota la UE en cas d'"emergència de subministrament", i fixar el preu de les transaccions.

A més, l'Executiu comunitari suggereix noves idees per reduir de manera "proactiva" el consum "no essencial" de gas, per exemple limitant l'ús de calefacció a exteriors o a piscines privades, sempre tenint en compte que les mesures no han d'afectar consumidors vulnerables que no disposen de marge per retallar-ne més la demanda.


Límit de preus a tota la UE

Pel que fa al topall al preu del gas, Von der Leyen considera que hauria de ser flexible i realista, adaptat a la situació actual:

"Hem definit una sèrie de principis per a aquest mecanisme de topall flexible i dinàmic. Ha de ser prou flexible per assegurar el subministrament. Per exemple, hauria de ser prou alt perquè el mercat funcioni i el gas flueixi."

Les transaccions que superin el sostre fixat "no estarien permeses", cosa que "ajudaria a evitar-ne una volatilitat extrema i preus excessius", defensa. Seria, al capdavall, com la mesura que ja hi ha en marxa a la península Ibèrica.

Les autoritats comunitàries reconeixen que aquesta idea "s'inspira" en la carta en què una quinzena d'estats membres, entre ells Espanya, reclamaven un límit al preu de totes les importacions de gas, ja fossin des de Rússia o des d'altres proveïdors com Noruega, Estats Units o Algèria.

Aquest mecanisme estaria en vigor fins que la Comissió Europea desenvolupi un índex de referència alternatiu al TTF Dutch, vinculat estretament a la cotització del gas que arriba per gasoducte, que no recull adequadament el preu dels enviaments de gas natural liquat (GNL).


40.000 milions de la UE per ajudar els consumidors

També aquest dimarts, la Comissió Europea ha proposat destinar 40.000 milions del fons de cohesió a ajudar els consumidors a reduir la factura energètica.

Són diners no executats dels últims fons de cohesió i que ara podrien servir per donar aire a les empreses i a les famílies més escanyades per l'augment dels preus de l'energia.

És una mesura pal·liativa, però la Comissió és conscient que el que calen són remeis més estructurals. Fa mesos que els estats membres els demanen, però Brussel·les no n'acaba de trobar la fórmula.

Entre les mesures que es negocien, hi ha una fórmula per fixar un topall al preu del gas i també la generalització de l'excepció ibèrica, que desvincula el gas del sistema de fixació de preus de la llum. Una quinzena de països ho demanen, però Brussel·les hi és reticent.

ARXIVAT A:
Ursula von der Leyen Comissió Europea Energia Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut