La Unesco cataloga com a patrimoni mundial cinc obres més de Gaudí
La Unesco ha anunciat des de Durban, a Sud-àfrica, la inclusió de noves obres de l'arquitecte Antoni Gaudí a la llista del patrimoni mundial. Es tracta de la façana de la Nativitat, la cripta de la Sagrada Família, la Casa Vicens, la Casa Batlló i la cripta de la colònia Güell. Han quedat fora de la llista altres edificis de Gaudí, com ara el palau episcopal d'Astorga o el "Capricho" de Comillas. Des del 1984 hi havia tres obres de l'arquitecte català a la llista del patrimoni mundial: el Parc Güell, el Palau Güell i la Casa Milà.
Diversos edificis projectats per l'arquitecte Antoni Gaudí han optat a ser nomenats patrimoni mundial de la Unesco i, finalment, cinc es catalogaran com a tals. Els afortunats són la façana de la Nativitat, la cripta de la Sagrada Família, la Casa Vicens, la Casa Batlló i la cripta de la colònia Güell.
En canvi, n'han quedat fora altres obres com la Casa Calvet, els pavellons de la finca Güell, el Col·legi de les Teresianes, la torre Bellesguard, el palau episcopal d'Astorga, la Casa de los Botines de Lleó, el "Capricho" de Comillas, i l'obra de Gaudí a la catedral de Palma de Mallorca i a la Sagrada Família.
La candidatura dels edificis de Gaudí es va presentar el febrer del 2003, impulsada per la Generalitat, i amb el suport del Ministeri d'Educació i Cultura i els governs de les Balears, de Cantàbria i de Castella i Lleó, on també hi ha obres de l'arquitecte.
Fins ara, només tres obres de Gaudí han -havien- estat declarades patrimoni de la humanitat. El Palau Güell, al carrer Nou de la Rambla, el Parc Güell i la Pedrera disposen des del 1984 de la distinció de la Unesco. A nivell pràctic, ser patrimoni funciona com un aval per a molts turistes. Cada cop es contracten estades més curtes, hi ha poc temps per preparar el viatge i fan servir aquestes pistes per orientar-se. A més, els edificis queden sota la protecció de la Unesco i reben fons per al seu manteniment.
En la reunió de Durban, també s'han sumat a la llista del patrimoni mundial 49 llocs culturals i naturals, entre els quals hi ha els Fiords de l'Oest, a Noruega; el Parc Nacional de Coiba, a Panamà; Siracusa i la necròpoli de Pantalica, a Itàlia; els monuments històrics de Macau, a la Xina; el centre històric de Iarosavl, a Rússia, o el Museu Plantin-Moretus d'Anvers, a Bèlgica.
La llista de patrimonis mundials compta actualment amb 38 edificis i espais reconeguts per la Unesco. Espanya és, després d'Itàlia, el país amb més llocs protegits. Actualment el llistat està integrat per 788 espais de 134 països diversos.
Gaudí, el principal reclam turístic de Barcelona
Els atractius turístics de Barcelona es componen lògicament de molts elements, però la xarxa d'edificis de Gaudí és el seu tronc principal. Igual que la Torre Eiffel o el Louvre de París, Barcelona té en Antoni Gaudí el seu reclam més ineludible. El dissenyador gràfic Eduard Solé és el president de l'Associació Gaudí, i l'any 97 va crear una pàgina web amb documentació de l'arquitecte. Ara, ja tenen més de 15.000 socis de tot el món.
La Sagrada Família continua sent l'autèntica joia de la corona: el 2004 va sorprendre amb prop de 2.260.000 visites i es va convertir en l'edifici més visitat d'Espanya, per sobre de l'Alhambra.